Erişilebilirlik

Obama'nın Zaferi ve Cem Özdemir


Barack Obama'nın Başkan seçilmesi Almanya`da da göçmen kökenli bir siyasetçinin günün birinde Başbakan olup, olamayacağı sorusunu gündeme getirdi. Bugün başlayan Yeşiller Partisi’nin kurultayında Cem Özdemir’in çok büyük bir olasıkla eş başkanlığa seçilecek olması konuya başka bir boyut kazandırıyor.

Alman Parlamentosu’ndaki en güçlü üçüncü parti konumunda bulunan Yeşiller’in eş başkanlığı için tek aday olan Cem Özdemir, seçilmesi durumunda Türklerin yurtdışındaki göç tarihinde siyasi açıdan bir ilki gerçekleştirecek, Türkiye dışında siyasi parti başkanlığına gelen ilk göçmen Türk politikacı olacak. 1998'den 2005'e kadar eski Başbakan Schröder döneminde Sosyal Demokrat Parti SPD ile hükümette yer alan Yeşiller’in aynı zamanda Avrupa Parlamentosu milletvekili olan Cem Özdemir’in Yeşiller’in Erfurt kentinde düzenlenecek parti kurultayında bu göreve getirilmesine kesin gözüyle bakılıyor. Özdemir, başkanlığı Türkiye’nin AB üyeliği sürecine verdiği destek ve Bodrum’daki eviyle de tanınan Cladia Roth ile paylaşacak. Liberal ve sol eğilimli gazeteler tarafından `Almanya`nın Barack Obama`sı` olarak tanımlanan Cem Özdemir, Almanya çapında popularitesi çok yüksek siyasetçilerden biri. 2002 yılında milletvekilleri ve bakanlara verilen iş için bedava uçuş hakkından özel amaçlı yararlandığı gerekçesiyle milletvekilliğinden istifa etmek zorunda kalan Özdemir, özellikle göçmenler ve Türkiye konularında medyanının en çok görüş aldığı isimlerin başında geliyor. Türkiye’deki demokratikleşme, insan hakları ve Kürt sorunu gibi konulardaki çıkışları ile zaman zaman tepkileri üzerine çeken Özdemir, Türkiye’nin AB üyeliğinin sıkı bir savunucusu olarak da biliniyor.

Almanya Türk Toplumu başkanı Kenan Kolat Cem Özdemir’in Alman siyasetinde belirleyici olarak tanımlanan bir partinin başına geçecek olmasını göç tarihinde bir dönüm noktası olarak tanımlıyor.

Cem Özdemir ise eş başkanlığa seçilmesi ile birlikte göçmen kökenli özellikle gençlerin siyasete ilgisinin artacağına emin olduğunu, kendisinin bir kapıyı açmış olacağını söylüyor.

Konuyla ilgili yorumlarda Cem Özdemir’in eş başkanlığının ülkedeki yabancı düşmanı ve ırkçı gruplara yönelik anlamlı bir mesaj olacağına da vurgu yapılıyor. Cem Özdemir, bu bağlamda ‘benim ismim bile bir mesaj' diyor.

Cem Özdemir’in seçim oylaması Cumartesi günü gerçekleşecek. Kurultaya ilgi çok yoğun, Almanya’nın yanısıra, Türkiye’den de çok sayıda gazetecinin kurultayı izlemek üzere Erfurt’a gelmesi bekleniyor.

Cem Dalaman'ın haberini yukarıdaki MP3 bağlantısına tıklayarak dinleyebilirsiniz.

XS
SM
MD
LG