Erişilebilirlik

Erdoğan'dan Zirve Öncesi Mesajlar


G-20 zirvesi için Washington’da bulunan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan Brookings Enstitüsü adlı düşünce kuruluşunda bir konuşma yaptı. Erdoğan konuşmasında Türk-Amerikan ilişkilerinden küresel ekonomik krize kadar bir çok konuda görüşlerini dile getirdi. Erdoğan’ın altını çizdiği konular arasında Amerika’nın yeni yönetimi ve yeni başkan Obama’yla ilgili beklentiler; Türkiye ile Amerika arasında ticari ilişkiler, son finansal kriz ve Türkiye’nin dış politikada yürüttüğü aktif ve yapıcı rol vardı. Başbakan Erdoğan özellikle Irak, Ermenistan ve Kıbrıs konularının önemini vurguladı.Başbakan konuşmasında Obama’nın başkan seçilmesiyle ilgili yorumda da bulundu ve Obama’nın değişim mesajıyla kendisinden beklentileri arttırdığını söyledi.

Erdoğan küresel çaptaki ekonomik krizden çıkmak için G-20’ler üyesi olan Türkiye’nin elinden geleni yapacağını, görüşlerini zirve sırasında aktaracağını kaydetti. Başbakan Erdoğan Türkiye’nin 90’lı ve 2000’li yılların başında önemli iki kriz atlattığını, bu alanda tecrübesi bulunduğunu ve sağlam bir bankacılık sistemine sahip olduğunu vurguladı. Erdoğan, son aylardaki küresel krizin etkilerinin Türkiye’de de hissedilmeye başlandığını kabul etti ancak hükümetin geçmiş tecrübelerden ders alarak gerekli önlemleri aldığını belirtti.

Türkiye’nin dış politikada yürüttüğü önemli girişimlere dikkati çeken Erdoğan Irak, Afganistan, Pakistan ve hatta Lübnan’da aktif ve yapıcı roller üstlendiklerini söyledi. Bu ülkelerin yeniden yapılanma çalışmalarına parasal olmasa da proje bazında destek verdiklerini, alt yapı tesisleri ya da okul inşa ettiklerini söyledi. Erdoğan özellikle Irak ve Afganistan’daki durumun içleri acısı olduğunu, Amerika’nın aktardığı milyarlarca dolarlık paraya rağmen hala yeniden yapılanma çalışmalarının yoluna girmediğini anlattı. Erdoğan buna örnek olarak Irak’ta önemli bakanlık binalarının bile halen enkaz halinde olmasını gösterdi. Irak’a gittiğinde bu tür manzaralarla karşılaştığını söyleyen Başbakan Erdoğan, bu durumun kabul edilemez olduğunu söyledi. Başbakan ayrıca Obama’nın Irak’tan çekilme takvimi vermesine de değindi ve “acele verilmiş bir karar ve açıklanmış bir tarih olarak görüyorum” dedi.

Başbakan Erdoğan Kıbrıs konusunda 2004 yılında Annan planıyla ilgili olarak adada yapılan oylamayı hatırlattı ve “O zaman biz ‘Kuzey’den evet, Güney’den hayır oyu çıkarsa ne olacak’ diye sorduk. Avrupalı meslektaşlarımız ‘Bu konuda hiç endişeniz olmasın, adil olacak, her iki tarafa da eşit şartlar vereceğiz’ dedi. Ardından bir hafta geçti, Güney Kıbrıs’ı AB üyesi yaptılar ama Kuzey’e hala bir şey verilmedi. Peki bu mudur adil davranmak, bu mudur adalet?” diye konuştu.

Kıbrıs konusunun Türkiye'nin üyeliğiyle ilgili görüşmelerde de devamlı önlerine getirildiğini belirten Erdoğan, “Kıbrıs’ta şunu kabul etmezseniz, müzakerelerde fasılları açmayız ya da kapamayız” gibi tehditlerle geliyorlar. Hayır, Kopenhag kriterleri eğer olmayacaksa söylesinler, biz de Ankara kriterlerimizi ortaya koyarız, hatta İstanbul ekonomik kriterlerimiz koyarız,” diyerek Türkiye’nin iş dünyası ve kendi iç dinamikleriyle zaten Avrupa’nın bir parçası olduğu mesajını verdi.

Erdoğan Ermenistan’la ilgili yeni açılımlara değindi ve bölgede Türkiye’nin istikrar ve barış aradığını bu nedenle Erivan hükümetiyle de diyaloğa açık olduklarını söyledi. Türkiye’nin başlattığı yeni bir girişimden de bahseden Erdoğan, içinde Rusya, Gürcistan, Azerbaycan, Ermenistan ve Türkiye’nin olacağı 5’li bir girişimle ilgili olarak bu ülkelerden olumlu yanıtlar alındığını kaydetti. Türkiye’nin bu konuda olumlu adımlar atmaya devam ettiğini söyleyerek, Amerikan kongresine de Ermeni soykırımı iddialarıyla ilgili bir mesaj gönderen erek Başbakan Erdoğan Türkiye’nin bu çabalarının Amerika’da da iyi okunması, değerlendirilmesi gerektiğini belirtti.

XS
SM
MD
LG