Erişilebilirlik

Kredi Krizi Küçük İşletmeleri Vuruyor


Wall Street’te başlayan mali kriz ekonominin her kesimini etkilemeye devam ediyor. Mali krizin patlak vermesiyle küçük işletmeler, kredi bulmakta zorluk çekmeye başladı. Birçok banka, güvenilir bir kefil bulunana kadar kredi vermeyi reddediyor. Küçük işletme sahipleriyse bir yandan kredi alamamaktan yakınırken diğer yandan ekonominin yavaşlaması nedeniyle ürünlerini satın alacak tüketici bulamama korkusu yaşıyor.

Amerika’nın her yerinde küçük çaplı işletmeler kredi bulmakta zorlanıyor. Texas eyaletinin Houston kentinde hediyelik eşya mağazası sahibi olan Linda Heckman, işlerini yürütebilmek için kendi kişisel kredi kartlarını kullandığını çünkü banka kredisi bulmanın zor olduğunu söylüyor. Heckman, “Mağazama mal satın alabilmek için kredi kartlarımı kullanıyorum ve her 30 günde bir ödemelerimi yapıyorum. Eğer böyle yapamazsam mal alamam,” diyor. Texas eyaletinin Arlington kentindeyse matbaacılık işi yapan Roger Bhatti, eskiden birkaç gün içinde milyon dolarlık kredi alabildiğini ancak artık durumun değiştiğini söylüyor. Bhatti, “Yine aynı bankaya gidiyorum ama kredi almam, haftalar değil, aylar sürüyor. Bu yüzden de bazı projelerimi iptal etme tehlikesiyle karşı karşıyayım,” diye konuşuyor.

İş sahiplerinin işlerini yürütebilmek için krediye ihtiyaçları var. Ancak uzmanlar, banka ve diğer mali kuruluşların kredi vermekten artık çok korkar hale geldiklerini ve güvenilir müşterilerine bile borç vermekte isteksiz davrandıklarını söylüyor. İş sahipleriyse kredi alsalar bile, müşterilerinin, sattıkları ürünleri satın alacak paraya sahip olup olmayacağı konusunda kaygılı. İş yerinde son 20 yılın en kötü günlerini yaşadığını söyleyen Michigan eyaletinin Dearborn kentinden otomobil satıcısı Jay Stertz, müşterilerinin artık bazı bankalardan kredi alamadığını anlatıyor. Sterz, “Bu bankaların bazılarıyla oldukça iyi ilişkilerimiz vardı ancak son 3-4 aydır kendilerini geri çektiler ve kredi vermeyi reddeder hale geldiler,” diyor.

Amerika Ticaret Bakanlığı, Amerika’daki küçük işletmelerin, özel sektörde çalışanların yarısını oluşturduğunu bildiriyor. Finans uzmanları, kredi piyasasının daha da çıkmaza girmesi halinde küçük işletmelerin çalışanlarını işten çıkarmaya başlayabileceği uyarısında bulunuyor. Küçük işletme sahibi Liang Liang, iş yerinin bulunduğu binadaki birçok dükkanın kepenklerini kapattığını söylüyor. Bu durum, işsizlik oranlarının hızla yükselmesine neden olabilir ve ekonomiyi uzun süreli durgunluğa sürükleyebilir. Kongre Bütçe Dairesi’nin eski başkanı olan ve halen Washington’daki Brookings Enstitüsü’nde çalışan Alice Rivlin şöyle konuşuyor: “Şu anda ekonominin gelecekte ne yön izleyeceğine dair hiçbir şey bilmiyoruz. Bildiğimiz tek şey, kredi akışını normale döndüremediğimiz takdirde şu andaki durumumuzun çok daha kötüye gideceğidir.”

Washington finans piyasalarına olan güveni yeniden sağlamaya ve kredi akışını eski haline getirmeye yönelik önlemler almaya devam ediyor. Ancak küçük işletme sahipleri, sorunlarının kısa vadede çözüleceğine inanmıyor.

XS
SM
MD
LG