Erişilebilirlik

Bağırsak Kanseriyle İlgili Gen Bulundu




Uzmanlar obezite ile kalın bağırsak kanseri arasında genetik bir bağ olduğuna inanıyor. Amerika Tabipler Birliği dergisinde yayınlanan yeni bir araştırmaya göre, vücutta yağ üretimiyle ilgili bir hormonu düzenleyen gen, aynı zamanda kalın bağırsak kanserine yakalanma riskini de düşürüyor. Dolayısıyla bu gene sahip olmayan ya da yağ hormonu düzgün çalışmayan aşırı şişman kişiler, daha fazla kalın bağırsak kanserine yakalanma riski taşıyor. Araştırmaya olumlu yönden bakan uzmanlarsa, kalın bağırsak kanserinin azaltılmasında etkili olacak bu genin bulunmasından memnun.

2005’te kalın bağırsak kanserine yakalanan, hastalık daha sonra karaciğerine sıçrayan Myra Wiggonton ailesinin desteği sayesinde bugün hayatta olduğunu söylüyor. “Ailem günün 24 saati yanımdaydı,” diyen Wiggonton’un eşinin her gece uyuyuncaya kadar onun elini tutmuş.

Her yıl yaklaşık 150 bin Amerikalı, kalın bağırsak kanserine yakalanıyor. Dünyada her yıl kalın bağırsak kanseri teşhisi konan hasta sayısıysa en az 1 milyon. Kanser uzmanları, obezite ve kalın bağırsak kanseri riski arasında genetik bir bağ olduğunu belirledi. Alabama Üniversitesi’nden Doktor Boris Pasche, bir gen bulduklarını ve bu genin belli bir bölgesinin kalın bağırsak kanseri riskiyle bağlantılı olduğunu söylüyor.

Araştırmada, kalın bağırsak kanseri 600 hastayla kanser olmayan 800 kişiden DNA örnekleri incelenmiş. Araştırma, bir yağ hormonu olan adiponektin’in oluşumuna yol açan genin, kalın bağırsak kanserine yakalanma riskini yüzde 30 oranında azalttığını göstermiş. Doktor Pasche, bu gene sahip olmayan ya da kanındaki adiponektin oranı normal olmayan kişilerin erken gözetim altına alınması gerektiğini söylüyor. Pasche, “Umudumuz, risk altındaki kişileri erken taramadan geçirmek ve kalın bağırsak kanserini, oluşmaya başlamadan durdurmak,” diyor.

Bilimadamları yeni araştırmanın kalın bağırsak kanseri teşhisinde yanılma payını azaltacağından umutlu. Uzmanlar ayrıca bu kanser türünü engellemede sağlıklı beslenme ve egzersizin önemini de vurguluyor. Araştırmanın sonuçları, Amerikan Tabibler Birliği’nin dergisinde yayınlandı.

XS
SM
MD
LG