Erişilebilirlik

'Nalbantyan Türkiye'ye Gelebilir'


Dışişleri Bakanı Ali Babacan, önümüzdeki dönemde Kafkaslar’da yoğun bir diplomasi trafiğinin yaşanacağını, kendisinin Azerbaycan'a Ermenistan Dışişleri Bakanı Edward Nalbantyan'ın da Türkiye'ye ziyaretinin sözkonusu olduğunu açıkladı.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün, Türkiye-Ermenistan Dünya Kupası Avrupa elemeleri grup maçını izlemek için 6 Eylül'de Erivan'a yaptığı ziyaretin ardından ikili ilişkilerde yeni bir açılım başlatan Türkiye, Erivan'la daha da yakınlaşıyor.

Dışişleri Bakanı Ali Babacan, Ermenistan Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan'ın, rövanş maçını izlemek için Ekim 2009'da Türkiye'ye davet edildiğini ancak Sarkisyan'ın maçtan önce Türkiye'ye gelmek istediğine gönderme yaparak, önümüzdeki dönemde kendisinin Azerbaycan'a, Ermenistan Dışişleri Bakanı Edward Nalbantyan'ın da Türkiye'ye ziyaretinin sözkonusu olduğunu açıkladı.

Cezayir Dışişleri Bakanı Murad Medelci'yi Ankara'da ağırlayan Dışişleri Bakanı Babacan, Medelci'yle düzenlediği basın toplantısında gazetecilerin soruları üzerine Türkiye-Ermenistan ilişkilerinin yanısıra Kafkaslar'da yaşanan gelişmeleri değerlendirdi.

Nalbantyan geliyor

Türkiye ile Ermenistan arasında yoğun bir diplomasi trafiğinin sürdüğünü belirten Babacan, bu trafiğin her aşamasında kimlerin, nasıl görüştüğünün diğer tarafın isteği üzerine kamuoyuna çok yansımadığını, öte yandan da Ermenistan ile Azerbaycan arasındaki sorunların çözümü için de en son Moskova'da Türkiye'nin de desteğiyle bir toplantı yapıldığını anlattı.

Babacan, Rusya'nın Azerbaycan-Ermenistan ilişkilerinin normalleşmesine önemli katkılarını beklediklerine dikkat çekti. Ermenistan, Azerbaycan ve Türkiye dışişleri bakanları üçlü zirvesinin ilkinin New York'ta gerçekleştirildiğini de hatırlatan Babacan, bunun tekrar edilmesi için zaten mutabakat bulunduğunu, bunu herkesin istediğini ancak somut sonuçlar alınabilmesi için gündemin iyi belirlenmesi gerektiğini kaydetti.

Babacan, "Ayrıca önümüzdeki dönemde benim Azerbaycan'a, Ermenistan Dışişleri Bakanı'nın da Türkiye'ye ziyareti sözkonusu. Ziyaretlerin programları da duyurulacak" dedi.

Babacan, Ermenistan Cumhurbaşkanı Sarkisyan'ın Cumhurbaşkanı Gül'le görüşmek için de başka bir maç tarihini beklemesinin kesinlikle gerekmediğini kaydetti. Babacan, "Benim beklentim, belki aylarla ifade edilebilecek kısa bir süre içinde böyle bir buluşmanın gerçekleşebilmesi yönünde. Burada önemli olan Kafkaslar’da kalıcı barış ve istikrarı sağlayabilmek ve Kafkas İşbirliği Platformu'nu hayata geçirmek" dedi.

XS
SM
MD
LG