Erişilebilirlik

11 Kasım Amerikan Basınından Özetler


New York Times konut kredisini ödemekte zorlananlar için yeterli destek sağlanmamasını eleştiriyor. Gazete, konut fiyatlarındaki düşüşün önlenmesi ve finans sisteminin istikrarı için bu konuda hemen harekete geçilmesi çağrısında bulunuyor:

“700 milyar dolarlık kurtarma planının sonuç vermesi için konut kredileri sorununa çözüm bulunması gerekir. Üstelik bunun daha sonra değil, hemen şimdi yapılması gerekir. Konut fiyatlarında istikrar sağlanmadıkça, sistemin istikrarı da sağlanamayacaktır. Bankaların ödenmeyen konut kredilerinden kaynaklanan kayıpları azalmadıkça, bankalar da kolay kolay yeni kredi vermeyecektir. Bu krizden kurtulmanın tek yolu, konut sektörünü kurtarmaktan geçiyor. Bu nedenle sorunlu kredilerin ödenebilir hale getirilmesini sağlayacak bir plan hazırlanmalıdır. Vatandaşların evlerin kaybetmelerini önlemenin, bankaları ve ekonomiyi kurtarmanın tek yolu budur.”

Washington Post Fransa cumhurbaşkanı Nicholas Sarkozy’nin ekonomik kriz nedeniyle Amerika’yı suçlayan açıklamalarını eleştiriyor. Gazete, 15 Kasım’da yapılacak G-20 zirvesi öncesinde Sarkozy’den daha sorumlu davranmasını istiyor:

“Sarkozy, kendi taleplerini dayatmak ve başkalarını suçlamak yerine, zirveden somut sonuçlar çıkması için yapıcı öneriler geliştirmelidir. Sarkozy, küresel ekonominin tıpkı Fransa’daki gibi devletin güdümüne sokacak biçimde yeniden düzenlenmesini tercih ediyor, ama neyse ki bu seçeneğin uygulanması pek mümkün değil. Çin’in bile ekonomik teşvik paketi hazırladığı bir dönemde, G-20 zirvesi, katılımcı ülkelerin ortak bir mali politika geliştirmesinin önünü açabilir. Ancak zirveden ne karar çıkarsa çıksın, geçici olacaktır. 20 Ocak’ta görevi devralacak olan yeni Amerikan başkanı, uygulanacak politikalara kendi damgasını vurmak isteyecektir.”

Christian Science Monitor başkanlık ve Kongre seçimlerinde ağır bir darbe yiyen Cumhuriyetçi Parti’nin eyalet valiliklerinde ise önemli bir başarı kazandığını hatırlatıyor. Gazete, bu başarıda valilerin ideolojik ve partizan yaklaşımlardan uzak davranmasının etkili olduğunu vurguluyor:

“Eğer Cumhuriyetçiler, partiye yeni bir yön vereceklerse, bunun için sertlik yanlısı Kongre üyelerini değil, popüler ve pragmatik valileri örnek almalıdırlar. Geçmişte Demokratlar da benzer bir süreçten geçmişti. Demokratlar, 1984’te Reagan’a karşı iki kez yenildiklerinde, Bill Clinton ve Chuck Robb gibi eyalet valileri, partinin daha merkeze gelmesini sağlamışlardı. Sekiz yıl sonra da Clinton, Beyaz Saray’a seçilmişti. Cumhuriyetçiler de yaşadıkları yenilgi sonrasında eyalet valilerin, uzlaşmacı yaklaşımlarını esas almalıdır. Daha katı siyasi yaklaşımlar yerine sorunları çözmeye ve halka hizmet etmeye dayalı bir politika geliştirmelidir.”

Boston Globe Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı gözlemcilerine göre, Gürcistan ile Rusya arasındaki çatışmaları önce Gürcü tarafının başlattığını kaydediyor. Gazete, bu tespitin Obama’nın Moskova ile kuracağı ilişkiler açısından büyük önem taşıdığını belirtiyor:

“AGİT gözlemcilerinin dürüstlüğünden ve becerilerinden şüphe etmek için hiçbir neden yok. Hazırlanan rapor, savaşı Saakashvili’nin başlattığını ve bu konuda yalan söylediğini gösteriyor. Kremlin, Gürcistan’ı kışkırtmak için elinden geleni yapmış olabilir. Gürcistan’a gösterdiği tepkinin çok sert olduğu söylenebilir. Ancak bütün bunlar Saakashvili’nin kışkırtmaya kapılmasını haklı çıkartmaz.”

XS
SM
MD
LG