Erişilebilirlik

Washington Ekonomi Zirvesine Hazırlanıyor


20 ülkenin liderleri hafta sonunda Washington’da dünya ekonomisini canlandıracak önlemleri görüşmeye hazırlanıyor. Zirveden, hükümetlerin ülke içi harcamaları artırmalarını isteyen bir karar bekleniyor.

Global Finans Kuruluşları Birliği’nin Başkanı Charles Dallara, liderlerin bu kadar kısa bir sürede toplanabilmesini, alışılmamış bir gelişme olarak görüyor. Dallara Washington zirvesinin, dünyaya yayılan mali krizin ciddiyetinin de kanıtı olduğunu belirtiyor:

"Öncelikle, bu zirvede liderlerden, ekonomik, para ve finans politikalarını, birbirleriyle uyumlu hale getirerek uygulayacakları konusunda açık bir mesaj bekliyoruz. Bu taahhüt, henüz normale dönemeyen piyasalara istikrarı geri getirecektir."

Peterson Uluslararası Ekonomi Enstitüsü Direktörü Fred Bergsten, bir araya gelecek olan liderlerin, tartışma ve anlaşmazlıklardan kaçınmalarının büyük önem taşıdığını vurguluyor. Bu uzman da zirveden, yavaşlayan dünya ekonomisini canlandırmak üzere eşgüdümlü hareket edileceğini belirten bir kararın çıkacağından umutlu olduğunu söylüyor:

"Dünya ekonomisinde başaşağı dönüşün yarattığı acil durum karşısında, finans piyasalarını canlandıracak kararı, yapılacaklar listesinin en başına koyuyorum."

Bergsten Çin’in tüketici talebini canlandırmak için hükümet harcamalarını 600 milyar Dolar kadar artırma kararını, son derece olumlu bir gelişme olarak görüyor. Amerika ve Avrupa ülkeleri de, iç talebi canlandıracak yeni önlemler almaya hazırlanıyor.

Cumartesi günü, liderleri Washington’da toplanacak 20 ülkenin arasında Türkiye de yer alıyor. Brezilya, Arjantin, Rusya, Çin, Hindistan, Güney Afrika katılacak diğer ülkelerden bazıları.

Uluslararası Para Fonu’nun eski uzmanlarından Mike Mussa da büyük ekonomilere sahip ülkelerin faizleri indirerek, işbirliğine hazır olduklarını gösterdiklerini belirtiyor.

"Giderek daha tehditkar hale gelen bir duruma karşı, son zamanlarda, dünya çapında politikaların uygulanmasına tanık olduk."

Washington Finans Zirvesi, Amerika’daki konut kredilerinin geri ödenememesi yüzünden, ekonomileri ve bankacılık sistemlerini ağır kayba uğrayan Fransa ve İngiltere’nin teşvikleriyle toplanacak. Zirvede finans piyasalarının daha kontrollü yönetilmesi ile Uluslararası Para Fonu’nun çalışmalarının düzeltilmesi gibi konular da ele alınacak.

XS
SM
MD
LG