Erişilebilirlik

'Iraklı Kürtler Devlet Gibi Davranıyor'


Irak Şii Dava Partisi, "Kürtler bağımsız devlet gibi hareket ederek anayasayı ihlal ediyor" suçlamasında bulundu.

Irak'ın kuzeyinde yayın yapan Denge Azad basın kurumunun haberine göre, Kuzey Irak Bölge Hükümeti'nin dışişleri sorumlusu Felah Mustafa'nın, "Nuri El Maliki'nin Anayasa'da değişikliklerin yapılması ve merkezi hükümetin yetkilerinin genişletmesi yönündeki görüşlerine karşıyız" şeklindeki açıklamasına lrak Dava Partisi'nden sert yanıt geldi.

Başbakan Nuri El Maliki'nin lideri olduğu Şii Dava Partisi'nin üst düzey yetkililerinden Sami Eskeri, Kürtleri kastederek; "Başbakan Nuri El-Maliki'yi anayasayı ihlal etmekle suçlaylanların kendileri anayasayı ihlal ederek, bağımsız devlet gibi hareket ediyorlar" dedi.

Eskeri, Kürt bölgesel yönetiminin açmış olduğu dış diplomatik temsilciliklerle bir "devlet" gibi hareket ettiğini" öne sürdü.

"Kürt İttifakı, Irak İslam Yüksek Konseyi gibi bazı güçler, bölgelere daha daha çok yetki verilmesini talep ediyor" diyen Eskeri, bu meselenin tehlikeli olduğunu savundu.

Kürtler: 'Maliki Kerkük Yangınına Benzin Döküyor'

Kürtler, Irak Başbakanı Nuri Maliki'nin Kerkük'te Kürt, Türkmen ve Arap aşiretlerinden oluşturmaya çalıştığı silahlı savunma meclisini 'yasadışı' ve "koruculuk sistemi'nin geri dönüşü olarak değerlendirerek şiddetle karşı çakacaklarını belirtiyorlar.

Irak Basbakani Nuri El Maliki'nin, Guvenlik koşullarının güçlükle sağlanabildiği Kerkük kentinde aşiretlerden silahlı milis gücü oluşturmaya çalıştığı iddia ediliyor.

Denge Azad basın kurulusu, "Silahlı Savunma Meclisi"nin Baas rejimi döneminde Kürtlere karşı oluşturulan koruculuk sisteminin "geri dönüşü" olarak değerlendiriliyor.

Denge Azad, Bölgesel Kürt yonetiminin Silahlı Savunma Meclisini "yasadışı" ve "tehlikeli" olarak nitelendirdigini ve Maliki'nin bu tavrının ulkeyi bir iç savaşa surukleyebilecegi iddiasinda bulunuyor.

Basin kurulusunun haberinde, Kürt İttifak Bloku üyesi parlamenter Mahmut Osman, Kerkük'te lrak ordusu dışında oluşturulacak her hangi bir askeri birlik ve ya milis gücünün kentin güvenlik sorunlarını ağırlaştıracağı ifadesine yer veriliyor.

Haber de Kerkük'teki mevcut güvenlik güçlerinin kenti tamamen kontrol ettiğini ifade eden Osman, "Kerkük'te oluşturlacak her hangi bir güç, güvenliği sağlamasından ziyade, büyük sorun olacağına inanıyoruz" diyerek, Maliki'nin silahlı meclisine karşı çıktıgini dile getiriyor.

Osman, "Eğer bu karar parlamentoya gelirse karşı çıkarız" dedi.

Haberde, Osman'nin Türkmen, Şii ve Sünni Arapların da bu gibi "yasadışı" silahlı güçlerin oluşturmasına karşı olduğunu belirterek, "lrak Savunma Bakanı bir süre önce Kerkük'ü ziyaret ederken, kentte güvenlik ve istikrarın sağlandığından söz ediyordu. Şimdi, güvenlik adı altında yeni askeri güçlerin oluşturulması düşündürücüdür" diye konustugunu belirtiyor.

XS
SM
MD
LG