Erişilebilirlik

Cumhuriyetçiler Toparlanmaya Çalışıyor


Seçimde ağır yenilgiye uğrayan Cumhuriyetçiler yeniden toparlanmaya çalışıyor. İki yıl önce Cumhuriyetçiler, Kongre’nin her iki kanadına ve Beyaz Saray’a hakimdi. Bu son seçimle, her ikisi de Demokratlar’a geçti. Cumhuriyetçiler verdikleri çok büyük kaybın bilinciyle partilerini canlandırmaya çalışıyor.

2006’daki Kongre seçimlerinden önce dağınık gibi görünen parti, Demokratlardı. Cumhuriyetçiler ise büyük bir güvenle, partileri daima çoğunlukta kalacakmış gibi konuşuyordu.

Demokratlar Ocak ayında, iddialı bir gündemle seçilen bir başkana ve istediği politikaları kolaylıkla kabul ettirebileceği bir Kongre çoğunluğuna sahip olacak.

Bu ağır yenilgi, kaybeden parti içinde, hesaplaşmanın ve temel politikaları yeniden değerlendirmenin kapısını açtı. Cumhuriyetçiler, Salı günkü seçim sonucunun tek bir defaya mahsus bir olay mı, yoksa, Amerikan politik yaşamının sola kaymasının sonucu mu olup olmadığını soruyor.

Virginialı Cumhuriyetçi Kongre üyesi Eric Candor, düşük vergi ve sınırlı hükümet gibi iki temel parti ilkesinin, seçmen tarafından reddedildiği düşüncesine katılmıyor:

Bu seçim, seçmenin bir çeşit yeniden yapılanması, Amerikan halkının, Avrupa tarzı bir büyük sosyal devlet tarzına, böyle bir felsefeye kayması anlamına gelmiyor. Ben aksine, alınan bu sonucu, halkın hükümete çok büyük bir güvensizlik duyması olarak yorumluyordum. Cumhuriyetçi Parti, son 8 yıldır bu hükümetle özdeşleştirildi.

Seçimde Demokrat aday Barack Obama siyahlardan, Güney Amerika kökenlilerden ve genç seçmenlerden çok büyük bir destek gördü. Ayrıca, kent merkezlerinin dışında yaşayanlar ve beyaz işçi sınıfı da, Obama’dan yana oy kullandı.

Kongre üyesi Candor, Cumhuriyetçiler’in ekonomi, savunma ve sosyal konulardaki köklü politikalarından uzaklaşmadan, büyük seçmen kitlelerine ulaşmanın yollarını bulması gerektiğini belirtiyor:

Yeniden gruplaşmamız ve Amerika’nın artık birçok gruptan oluşan bir toplum haline geldiği gerçeğini kabul etmemiz gerekiyor. Bütün bu kesimler, Amerikan halkı olarak, kendileri için çalışacak bir hükümeti iktidarda görmek istiyor.

Demokratlar seçmenin artık kesin olarak kendi partilerinin yönetim ve ekonomik görüşlerine kaydığını öne sürüyor. Ancak onlar da, bu kaymanın kesin olup olmadığını bilmiyor. Onlar da bu sorunun cevabının, Obama ve kendi hakimiyetlerindeki Kongre’nin acil sorunlara hızla yanıt verip ülkeyi düzlüğe çıkartmadaki başarısına bağlı olduğunu kabul ediyor.

XS
SM
MD
LG