Erişilebilirlik

Obama: 'Acil Adımlar Atılacak'


Amerika'nın 44. Devlet Başkanı seçilen Barack Obama, 20 Ocak tarihinde göreve başladıktan sonra yönetiminin, ekonomiyi düzeltmek için derhal girişimlere başlayacağını söyledi.

Demokrat Parti adına haftalık radyo konuşmasını yapan Obama, ülkenin kaybedecek vakti olmadığını ve ekonomiyi canlandırmak amacıyla hazırlanacak önlemler paketinin Kongre'de en kısa zamanda onaylanması gerektiğini belirtti.

Ekonomik bunalımı durdurmak ve uzun dönemde ekonomik refahı yeniden sağlamak için çalışan, orta gelirli ailelere yardım etmeyi öngören bir planı hızla yürürlüğe sokma vaadinde bulunan Obama, Demokrat Parti yönetiminin, finans endüstrisini kurtarmak için Bush yönetiminin uygulamaya başladığı planı gözden geçireceğini bildirdi. Barack Obama, bu gözden geçirme işlemini, devletten yardım alan büyük şirketlerin yöneticilerinin gereksiz yere ödüllendirilmesini önlemek amacıyla yapacaklarını söyledi.

Obama konuşmasında temiz enerji kaynakları geliştirme, sağlık sigortası sistemini reforma tabi tutma ve eğitim sistemini güçlendirme yolunda vaadlerde bulundu. Zor tercihler yapmak gerektiği yönünde halkı uyaranObama, herkesin partizanlığı bırakıp bir ulus olarak çalışması halinde Amerika'nın başarılı olacağını söyledi.

Başkan Bush da bugünkü haftalık radyo konuşmasında yeni başkan seçilen Barack Obama'ya, Beyaz Saray'ın yetkileri tam bir uyum içinde yeni yönetime devretme konusunda elinden geleceğini yapacağı konusunda güvence verdi.

Başkan Bush ve Başkan seçilen Barack Obama, Pazartesi günü Beyaz Saray'da biraraya gelecekler.

'Obama Füze Kalkanı Konusunda Söz Vermedi'

Obama'nın dışpolitika danışmanlarından Denis McDonough, Polonya'ya füze kalkanı konusunda herhangi bir söz verilmediğini açıkladı. Polonya Devlet Başkanı Lech Kaczynski, Obama'nın başkanlık görevini devralmasından sonra Avrupa'ya füze savunma sistemi kurma planlarını uygulamaya devam edeceğini söyledi.

Obama ve Kaczynski'nin dün gece bir telefon görüşmesi yaptığını doğrulayan McDonough, Obama'nın füze kalkanı teknolojisinin çalışacağından önce emin olmak istediğini söyledi.

Bush Yönetimi Polonya'ya 10 füze yerleştirilmesi konsunda Varşova hükümetiyle anlaşma imzaladı. Füze kalkanı sistemi için Çek Cumhuriyeti'ne de uydu yerleştirilecek.

Amerikalı yetkililer füze savunma sisteminin İran gibi ülkelere karşı kurulduğunu söylüyor. Rusya ise Avrupa'ya yerleştirilecek füze sisteminin tehdit olarak algılıyor. Rusya Devlet Başkanı Dimitri Medvedev, hafta başında, Polonya sınırına füze yerleştireceğini açıklamıştı.

Obama - Medvedev Görüşmesi

Bu arada, Rus yetkililer Obama ve Medvedev'in yakında biraraya gelebileceğini açıkladı. Kremlin sözcüsü Medvedev ve Obama'nın bugün bir telefon görüşmesi yaptığını ve derhal bir görüşme yapılması konusunda anlaştıklarını söyledi.

Moskova tarafından yayınlanan açıklamaya göre, iki lider Rus - ABD ilişkilerine öncelik verecek. Açıklamada, dünyada istikrarın sağlanması için Rusya'yla Amerika arasındaki ilişkilerin yapıcı ve olumlu olmasının önemine işaret ediliyor.

Rus yetkililer, Medvedev ve Obama'nın önümüzdeki hafta Washington'da yapılacak olan G20 zirvesi sırasında görüşebileceklerini söylüyor.

Obama Çin Devlet Başkanıyla Görüştü

Bu arada, Çin resmi haber ajansı Xinhua'nın haberine göre Obama'yla Çin Devlet Başkanı Hu Jintao bugün bir telefon görüşmesi yaptı.İki liderÇin- Amerikailişkilerini ve küresel ekonomik krizi değerlendirdi.

Hu, Çin- Amerika ilişkilerinin son 30 yıl içinde düzenli olarak geliştiğini söyledi. Xinhua'nın haberine göre Obama da iki ülke arasında işbirliğinin arttırılmasını istedi.

Hamas: Obama'yla Görüşebiliriz

Bu arada, Hamas'ın sürgündeki lideri Halit Meşal, Amerika'nın yeni başkanıyla görüşmeye hazır olduklarını söyledi, ancak Amerika'nın Hamas'ın 'seçeneklerine ve haklarına' saygı göstermesi gerektiğini belirtti.

Sky News'a demeç veren Meşal, Obama'nın Ortadoğu sorununa çözüm getirmek istiyorsa Hamas'ı gözardı edemeyeceğini söyledi. Meşal Hamas'ın 2006 seçimlerinde çoğunluğu kazandığını hatırlattı ve kimseyi tehdit etmediklerini söyledi.

Bush Yönetimi, şiddet olaylarını kınamadığı ve İsrail'i tanımadığı gerekçesiyle Hamas'la görüşmeyi reddediyor.

İran Parlamentosu Obama'yı Eleştirdi

İran Meclisi Başkanı Ali Larijani, Obama'nın 'İran'ın nükleer silah edinmesi kabul edilemez' demesini eleştirdi.

Larijani, Obama'nın bu sözlerini Amerika'nın eski ve yanlış politikalarının devamı olarak yorumladı. Larijani, 'Amerika Ortadoğu'daki sorunları çözmek istiyorsa bölgeye doğru mesajlar göndermelidir' dedi.

Obama, dünkü basın toplantısında "İran'ın nükleer silah geliştirmesi kabul edilemez; terör örgütlerine destek vermeyi kesmesi gerekiyor" diye konuşmuştu.

XS
SM
MD
LG