Erişilebilirlik

Obama: 'Önce Ekonomi'


Amerika'nın 44. Devlet Başkanı seçilen Barack Obama ilk basın toplantısını düzenledi ve göreve başlamasından sonra ekonomik sorunlara öncelik vereceğini söyledi.

Sorunların ciddiyetinin farkında olduğunu söyleyen Obama, bazı büyük adımların atıldığını, daha fazlasının yapılması gerektiğini söyledi.

Obama ekonomiyi canlandırmak için yeni bir pakete ihtiyaç duyulduğunu söyledi ve başkanlık görevine başlamasıyla bu yönde bir adım atılmasıyla Kongre'yle çalışacağını belirtti. Obama, "ömrümüzün en büyük ekonomik sorunlarıyla karşı karşıyayız, bu sorunları çözmek için hızla hareket etmemiz gerekiyor" diye konuştu.

Obama, basın toplantısından önce 17 ekonomi kurmayıyla bir toplantı yaptı. Toplantıya eski Maliye Bakanları Lawrence Summers ve Robert Rubin, eski Merkez Bankası Başkanı Paul Volcker ve milyarder işadamı Warren Buffett da katıldı. Obama'nın Maliye Bakanlığı'na Summer, Rubin, Volcker veya Merkez Banksı'nın New York Şubesi Başkanı Tim Geithner'ı ataması bekleniyor.

Obama'nın danışmanları bakanlık atamalarının yakında açıklanacağını söyledi.

Ahmedinejad'ın Kutlama Mesajı

Barack Obama, İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad'ın kendisine gönderdiği kutlama mesajına "uygun bir şekilde yanıt vereceğini" söyledi. 1979 yılındaki İran İslam Devrimi'nden bu yana ilk kez İranlı bir lider yeni seçilen ABD başkanına kutlama mesajı gönderiyor.

Obama, "İran'ın nükleer silah geliştirmesi kabul edilemez; terör örgütlerine destek vermeyi kesmesi gerekiyor" diye konuştu. Ancak Obama, Amerika'nın İran'a yaklaşımının tepkisel olmaması gerektiğini vurguladı.

Obama, ayrıca, Amerika'nın başkanının halen George Bush olduğunu, kendisinin göreve 20 Ocak'ta başlayacağını hatırlattı.

Obama Pazartesi günü Bush'la iç ve dış konuların ele alınacağı bir toplantı yapacak. Bu arada, Obama'nın önümüzdeki hafta yapılacak olan G20 zirvesine katılması beklenmiyor.

XS
SM
MD
LG