Erişilebilirlik

Obama Ekibini Belirlemeye Başladı


Başkan seçilen Barack Obama görevi resmen devralmadan 76 gün önce yeni yönetimi belirleme çalışmalarına başladı. Beyaz Saray genel sekreteri, Obama’nın yapacağı ilk tayin olacak. Başkan’ın en üst düzey danışmanı olarak bilinen bu makamın, Kongre üyesi Rahm Emanuel’e teklif edildiği bildiriliyor.

Seçimi kazanan yeni başkan, dün yeni bir geçiş dönemi ekibi atadı. Bu ekip, kendisini, iki ayrı savaşın devam ettiği ve ağır bir ekonomik bunalımın hüküm sürdüğü zor bir döneme hazırlayacak. Ekip ayrıca, hükümet üyelerini seçerken, vaat edilen politikaları uygulamaya koymada ve hükümet dairelerini incelemede yeni başkana yardımcı olacak. Barack Obama bu ekibin eşbaşkanlarını, Başkan Clinton’un eski genel sekreteri John Podesta, Senato’daki yardımcısı Pete Rouse ve danışmanı Valerie Jarrett olarak açıkladı.

Salı günkü seçimde kullanılan oyların yüzde 52’sini alan Barack Obama, Amerika’nın 44’üncü başkanı olarak 20 Ocak’ta yemin edecek.

Bush: 'Obama'yla Yakın Temas'

Başkan Bush, Barack Obama’nın zaferinin tarihi önemini vurgulayarak, iktidarın devir teslim sürecinde kendisiyle yakın temas halinde olacağını açıkladı.

Barack Obama’nın ezici seçim zaferinin ardından, Başkan Bush, dün sabah Beyaz Saray’ın bahçesinde partizanlıktan çok uzak bir konuşma yaptı.

"Kime oy vermiş olurlarsa olsunlar, tüm Amerikalılar dün yazılan tarihten gurur duymalı. Ülkenin her köşesinden vatandaşlar kitleler halinde sandık başına gitti. Bu seçmenler, Amerikan demokrasinin canlılığını ve birliğimizi daha da mükemmel hale getirmek için attığımız adımları, gözleri üzerimize çevrilmiş tüm dünyaya sergilediler. Seçmen, hayatı Amerikan rüyasının zaferini temsil eden, gayretin, iyimserliğin ve ulusumuzun yılmaz taahütlerine inancı sergileyen bir başkan seçti."

Başkan Bush bu seçimin özellikle 1950’li ve 60’lı yılların eşit haklar dönemini görmüş olanlar için büyük önem ifade ettiğini de kaydetti.

Geçiş döneminde alacağı tüm kararlardan seçilmiş yeni Başkan Barack Obama’yı haberdar edeceğini kaydeden Bush, Obama ve eşi Michele’i kendilerine en uygun zamanda Beyaz Saray’a davet ettiğini de söyledi.

Seçim kampanyası boyunca Obama, Başkan Bush’un politikalarını eleştirmiş ve rakibi John McCain’i, onu izlemekle suçlamıştı. Bush dün ayrıca, halkın John McCain’in, Amerikan ulusuna ömür boyu yaptığı hizmetleri unutmayacağını da belirtti.

Condoleezza Rice'dan Kutlama

Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice da seçilen yeni başkanı kutladı ve bakanlığın el değişiminin düzenli olması için çaba göstereceğini açıkladı.

Barack Obama seçim sonucunun alınmasından sonra, kendi yaşadığı kent olan Chicago’da 240 bin kişinin alkışları arasında yaptığı konuşmada, seçilmesinin, Amerika’nın herşeyin mümkün olduğu bir ülke olmasını kanıtladığını söyledi.

Demokrat Partili Barack Obama’nın zaferi, Beyaz Saray’da 8 yıllık Cumhuriyetçi Parti iktidarına son veriyor.

XS
SM
MD
LG