Erişilebilirlik

Obama Başkan Seçildi


Demokrat Partili Illinois Senatörü Barack Obama Amerika'nın 44. Devlet Başkanı seçildi. Obama, oyların yüzde 51'ini kazandı.

Resmi olmayan sonuçlara göre, Obama, kazanmak için gereken en az 338 ikinci seçmenin desteğini bularak Amerika’nın ilk siyah başkanı oldu.

Obama, Chicago’da taraftarlarına yaptığı konuşmada, tarihi olarak nitelediği seçim sonuçlarının Amerika’nın 'herşeyin mümkün olduğu bir ülke olduğunu kanıtladığını' söyledi.

Obama Amerikan seçmeninin dünyaya birlik mesajı gönderdiğini ve kendisinin ilk siyah başkan olarak seçilmesinin Amerika’da demokrasinin gücünü ve Amerika’yı kuran liderlerin rüyasının unutulmadığını ortaya koyduğunu belirtti.

Obama, rakibi Senatör John McCain’i de tebrik etti.

Cumhuriyetçi Parti'nin başkan adayı Senatör John McCain de, Washington saatiyle 23:00'de, kendi eyaleti olan Arizona'nın Phoenix kentinde taraftarlarına hitaben bir konuşma yaparak yenilgiyi kabul ettiğini açıkladı.

McCain, Senatör Obama'yı telefonla aradığını ve seçim zaferi dolayısıyla kutladığını bildirdi. McCain, kendisinin de Senatör Obama'nın da ülkelerini sevdiklerini vurguladı ve Obama'nın başarısının Afrika kökenli Amerikalılar için taşıdığı büyük önemin farkında olduğunu söyledi.

John McCain, yeni başkan seçilen Obama'ya, ülkeyi yönetirken elinden gelen desteği sağlayacağını söylediğini de bildirdi.

Obama, seçimin ortada olduğu birçok kilit eyalette rakibi John McCain’i geride bıraktı. Demokrat aday seçimlerde önemli rol oynayan Ohio, Virginia, Florida ve Pennsylvania eyaletlerinde de oyların çoğunluğunu kazandı. Ohio ve Pennyslvania Cumhuriyetçiler’in kazanmayı bekledikleri eyaletler arasındaydı.

Bu yıl, Demokratlar geçen seçimlerde Cumhuriyetçilerin kazandığı Nevada, Colorado, New Mexico, Iowa, Ohio, Virginia ve Florida eyaletlerini de kazandı. Demorkatların, Cumhuriyetçilerin kalesi olarak bilinen Virginia eyaletini kazanması büyük önem taşıyor. Virginia, 44 yıldır Cumhuriyetçi adaylara oy veriyordu.

Barack Obama, seçim kampanyasını umut ve beraberlik ilkelerine dayandırdı, siyasi ve sosyal bölünmüşlüklere son verme çağrılarında bulundu. Obama 8 yıllık Bush yönetimine son verilmesi çağrısıyla seçmenin oyunu istedi.

Barack Obama 20 Ocak’ta yemin ederek göreve başlıyacak.

Bu arada seçim kampanyalarında Cumhuriyetçi aday John McCain’in yanında gözükmeyen Başkan George Bush’un, seçim sonuçlarını Beyaz Saray’dan bugün 62 yaşına basan eşi Laura Bush için verdiği doğum günü partisi sırasın da takip ettiği belirtildi.

Beyaz Saray, Başkan Bush’un da bu gece Senatör Obama'yı telefonla arayarak başkan seçilmesi nedeniyle kutladığını açıkladı.

Kongre Seçimleri

Demokrat Parti Kongre seçimlerinde de büyük başarı sağladı. Amerikan Senatosu'nda Demokratların sandalye sayısı en az 56'ya yükseldi. Cumhuriyetçilerin sandalye sayısı 40 Dört seçim bölgesinde oy sayımı sürüyor. Seçimlerden önce Demokratlar 51 sandalyeyle Senato'da çoğunluktaydı.

Demokart Parti Temsilciler Meclisi'nde de çoğunluğu yeniden kazandı. Bazı seçim bölgelerinde oy sayımı sürüyor. Şu an itibariyle Demokratların Temsilciler Meclisi'ndeki üye sayısı 241'e yükselirken, Cumhuriyetçiler 159 sandalye kazandı.

Seçmenler Ekonomiye Değerlendirerek Oy Verdi

Oy kullanan seçmenin aklındaki en büyük soru ekonomiydi.

Oyunu kullandıktan sonra konuşan her 10 seçmenden 6’sı, ülkenin önündeki en büyük zorluğun ekonomi olduğu görüşündeydi. Her 10 seçmenden sekizi, önümüzdeki yıl için ekonominin gidişatından kaygı duyduklarını söyledi.

Oy veren seçmenlerin hepsi, ekonomik durumun kötü olduğunu belirtti. Seçmenler için önem taşıyan diğer konular ise sırasıyla Irak savaşı, terörizm ve sağlık sistemiydi.

Bu veriler sandık başlarında kamuoyu yoklamaları yapan Amerikan medya kuruluşlarından alındı.

XS
SM
MD
LG