Erişilebilirlik

Amerika Başkanını Seçiyor



Amerikalılar yeni bir başkan, Temsilciler Meclisi’nin 435 üyesi ile Senato’nun üçte bir üyesini seçmek için bugün sandık başına gidiyor. Amerikan tarihinin en uzun ve en pahalı seçim kampanyası geride kaldı.

Başkan adayları, Demokrat Parti’den Barack Obama ve Cumhuriyetçi Parti’den John McCain kampanyanın son gününde birçok eyalete birden giderek son seçim konuşmalarını yaptılar.

McCain, yedi ayrı eyalette halka hitap ederken Obama, Virginia, Kuzey Carolina ve Florida eyaletlerinde konuşmalar yaptı. Bu üç eyaleti de 2004 seçimlerinde Cumhuriyetçiler kazanmıştı.

Barack Obama, dün güne kamuoyu yoklamalarının iki adayı başa baş gösterdiği Florida’da konuşarak başladı.

Tüm araştırmaların ortalamasına göre, Obama 7 puan farkla önde gidiyor. Bu seçimin sonucunu Kuzey Carolina ve Virginia’nın da aralarında bulunduğu ve yoklamalara göre adayların alması beklenen oy sayısının birbirine çok yakın olduğu birkaç eyalet tayin edecek. Bu eyaletlerde Obama ile McCain arasındaki fark, kamuoyu araştırmalarının hata payı içinde kalacak kadar küçük.

Cumhuriyetçi aday McCain de dün konuştuğu Florida’da seçimi kazanacağını söyledi.

McCain dün, Florida dahil, kazanma ihtimali olduğuna inandığı yedi eyalette konuştu.

İki partinin başkan yardımcısı adayları da seçmenlerini sandık başına gitmeye ikna için büyük çaba gösterdi. Cumhuriyetçi partinin başkan yardımcısı adayı Alaska Valisi Sarah Palin, Iowa dahil beş eyalette konuştu.

Demokrat partili başkan yardımcısı adayı Senatör Joe Biden da, son elli yıldır seçilen her başkanın kazandığı Missouri eyaletindeydi.

Obama’nın yardımcıları dün adayın 86 yaşındaki anneanesinin ölüm haberini açıkladı. Obama yayınladığı bildiride anneannesi Madelyn Dunham’ı, ailesinin temel direği olarak andı.

Kim kazanırsa kazansın, bugünkü seçim tarihi özellikler taşıyor. Kazandığı takdirde Senatör Barack Obama ülkenin ilk siyah Amerikalı başkanı olarak tarihe geçecek. 72 yaşındaki Senatör McCain ise kazandığı takdirde, seçilen en yaşlı başkan, Sarah Palin de ilk kadın başkan yardımcısı olacak.

Amerikan tarihinin en uzun süren seçim yarışması kampanyada harcanan para açısından da rekor kırdı. İki başkan adayının kampanya için topladıkları bağışların toplamı bir milyar Doları aştı. Bu miktarda en büyük payı Obama aldı. Demokrat adayın sadece Eylül ayında topladığı bağış 150 milyon dolar oldu.

XS
SM
MD
LG