Erişilebilirlik

Avrupa Komisyonu'ndan Ekonomik Tahmin


Avrupa Birliği Komisyonu üye ülkeler ve Türkiye hakkındaki ekonomik tahmin raporunu yayınladı. Avrupa ekonomisinin durgunluk tehlikesiyle karşı karşıya bulunduğunu vurgulayan rapordaTürkiye’nin geçmişe kıyasla daha hazırlıklı ama hala kırılgan olduğu belirtiliyor.

Avrupa Birliği Komisyonu’nun ekonomik durumla ilgili olarak hazırladığı rapor, 2009’un bazı üyeler açısından çok da parlak geçmeyeceğini ortaya koyuyor. AB özellikle Baltık ülkelerinin krizden çok ciddi bir şekilde etkileneceği görüşünde.

Estonya ve Letonya ileri düzeyde gerileme yaşayacak ekonomiler olarak gösteriliyor. Bu iki ülke geçtiğimiz yıl çok önemli bir büyüme performansı yakalamışlardı. Diğer Orta ve Doğu Avrupa ülkelerinin ise küçük bir yüzdeyle büyümeyi sürdürmeleri bekleniyor. AB Komisyonu, şu an krizle mücadelede sağlam bir duruş sergileyen Polonya ve Çek Cumhuriyeti için de büyüme beklentilerini düşürdü.

Komisyon, gelecek yıl Alman ve Fransız ekonomilerinin büyümesinin duracağı İngiliz ekonomisinin ise durgunluğa gireceği tahmininde bulunuyor. Euro bölgesindeki büyümenin ise yüzde 0,1’le sınırlı kalacağı öngörüsü yapılıyor. Daralma yaşanabilecek bir başkla ekonomi ise İspanya. Performansıyla diğer ülkeleri kıskandıran İrlanda ise daha şimdiden durgunluk içinde.

AB Komisyonu’nun ekonomik ve mali işlerden sorumlu üyesi Joaquin Almunia, euro bölgesine girmeyi düşünen hiçbir Birlik ülkesinin 2009 ve 2010’da Maastricht kriterlerini karşılayamayacağını söyledi.

Raporda, Türkiye için de öngörüler yer alıyor. Belgede, Türk ekonomisi açısından 2009'da yavaşlamanın kaçınılmaz olduğu mesajı veriliyor. Raporda, yaşanmakta olan krizin Türk ekonomisini önemli sorunlarla karşı karşıya bıraktığı belirtilerek büyümenin 2009'da yüzde 2,7'ye gerileyeceği tahmininde bulunuluyor.

Türk ekonomisinin krizlere karşı geçtiğimiz yıllara oranla daha hazırlıklı olduğunun vurgulandığı raporda, kırılganlığın sürdüğü ifade ediliyor. Raporda, 2008'de yaşanan siyasi gerginliğin ekonomik yavaşlamayı artırdığı vurgusu yer alıyor. AB, bu yıl için yüzde 3,4 olarak yansıtılan büyümenin 2009'da yüzde 2,7'ye geriledikten sonra 2010'da yüzde 3,9'a yükseleceği tahmininde bulunuyor.

AB'nin enflasyon tahminleri ise 2008'de yüzde 10,6, 2009'da yüzde 8,1 ve 2010'da yüzde 6,6 olarak sıralanıyor. Bu yıl için istihdam oranında yüzde 1'lik artış öngören AB, bu artışın 2009'da yüzde 0,4, 2010'da ise yüzde 1,4 olacağı görüşünde. 2008'de yüzde 8,5 olarak belirlenen işsizlik oranının ise 2009'da yüzde 9,5'e yükseldikten sonra 2010'da yüzde 9,1'e gerilemesi öngörülüyor.

Belgede, "Büyümenin yavaşlaması ve petrol fiyatlarının gerilemesinin cari açık üzerindeki baskıyı hafifletmesi beklense de sanayi ve hizmet sektöründeki şirketlerin büyük finansman ihtiyacı, kırılganlık kaynağı olmayı sürdürüyor" denildi.

XS
SM
MD
LG