Erişilebilirlik

Berlin Tempelhof Havaalanı Kapatılıyor


Dünyanın ilk sivil havaalanı olan Berlin’deki Tempelhof tarihe karışıyor. Tempelhof İkinci Dünya Savaşı sonrasında Batı Berlinlilerin Sovyet işgaline karşı direnişinin sembolü olmuştu

Tempelhof'un bu geceyarısı ışıklarının söndürülmesiyle esasında soğuk savaş döneminin son efsanelerinden biri daha tarih olacak. Yalnızca Almanya açısından değil, geçmişi ile tüm dünyanın en önemli havacılık noktalarından biri olan ve Adolf Hitler'in, 1930'lı yıllarda yaptırdığı Tempelhof Havaalanı Nazi dönemin mimari açıdan en önemli yapılarından sayılıyor.

Berlin’in tam ortasında 300 bin metrekarelik bir alan üzerine kurulu havaalanını kuşatan ve kuşbakışı at nalına benzeyen devasa binalar, toplam 1 buçuk kilometre uzunluğunda.

Berlin’deki Türklerin çok yoğun olarak oturduğu bir bölgede bulunan Tempelhof’un kent için simgeselliği 1948 yılında abluka altında kalan Batı Berlin’e Amerikalıların havadan yardımı bu noktadan yapmış olmaları ile bağlantılı. Kent 24 Haziran 1948 tarihinde Sovyet Ordusu’nun Batı Berlin’e kara, demir ya da su yolu ile ulaşımı durdurmasının ardından, tam 11 ay boyunca, zaman zaman dakikada bir Tempelhof’a inen Amerikan uçaklarıyla beslenir. İlaç, gıda, jeneratör, oyuncaklar, sanayi aletleri ve yaşam için gerekli herşey havadan Tempelhof Havaalanı’na getilir. ‘Hava Köprüsü’, Batı Berlin’in hayat damarı olur, nakliyatı gerçekleştiren ve Almanların Rosinenbomber, yani ‘Kuşüzümü Bombacıları’ dedikleri DC-3 model uçaklar ve Amerikan pilotları halkın gönlüne kazınır. O yüzden Tempelhof’un ekonomik nedenlerle kapatılmasını Berlinliler’in büyük bölümü hala içlerine sindiremiyorlar. Özellikle ‘Hava Köprüsünü’ yaşamış olanlar kapatılmayı şükransızlık olarak tanımlıyorlar. Tempelhof kentteki diğer iki havalimanı ile rekabet edemiyor ve kentin tam ortasında olması nedeniyle uluslararası uçuşlara da izin verilmiyordu.

Tempelhof’un kapatıldıktan sonra yerine ne yapılacağı konusu ise netlik kazanmış değil. Berlin Senatosu alanı ilk etapta park olarak kullanım için halka açmayı amaçlıyor, 2010’lu yıllardaysa Uluslararası Mimarlık Fuarı’nın bu alanda gerçekleştirilmesi düşünülüyor.

XS
SM
MD
LG