Erişilebilirlik

Suriye'de Protesto Gösterileri


Şam'da protesto gösterileri(30 Ekim 2008)
Şam’da on binlerce kişi Amerika’nın Suriye topraklarında operasyon yapmasını protesto etti.

Yetkililer, Amerikan komandolarının Pazar günü Irak sınırı yakınlarında bir çiftliğe yaptıkları baskında8 sivilin öldüğünü ileri sürüyor.

Amerika ise, resmen açıklamakla birlikte,operasyonda, Irak’a silah ve yabancı savaşçı kaçıran El Kaide lideri Ebu Gadiyya’nın öldürüldüğünü duyurmuştu.

Amerika’nın topraklarında yaptığıoperasyonu egemenliğinin ihlali olarak niteleyen Şam hükümeti saldırıyı daha önce Birleşmiş Milletler nezdinde protesto etti. Genel Sekreter Ban Ki Moon’a gönderilen mektupta, örgüt üyesi ülkelere saldırının faillerinin cezalandırılması da isteniyordu.

Suriyeli yetkililer, saldırıda, aralarında çocukların da bulunduğu sekiz sivilin öldüğünü ileri sürüyor ancak bu iddia başka kaynaklar tarafından doğrulanmadı.

Şam hükümeti, protesto gösterisi için ülkenin çeşitli yerlerinden on binlerce kişiyi otobüslerle başkente taşıdı. Sakin geçen gösteride Amerikan karşıtı sloganlar atıldı Devlet Başkanı BeşarAsat’ı destekleyen pankartlar açıldı. Güvenlik nedenleriyle Amerikan Büyükelçiliği kapatıldı,binanın çevresinde yüzlerce polis görevlendirildi. Suriye saldırıya misilleme olarak, Şam’daki Amerikan okuluyla bir kültür merkezini de kapatmıştı. Bazı haberlere göre, Şam hükümeti, Washington’dan büyükelçilikle okul ve kültür merkezini hafta sonuna kadar kapalı tutmasını istedi.

Suriye basınında Dışişleri Bakanı Yardımcısı Faysal el Miktat’ınWashington ve Bağdat’tan resmi açıklama istediği yolunda haberler çıktı. Enformasyon Bakanlığı SözcüsüAbin el Ahmedi gösterinin boyutunun Suriyelilerin Amerika’ya ne kadar kızdığının kanıtı olduğunu söyledi.

Enformasyon Bakanlığı SözcüsüAbin el Ahmedi’ye göre, gösteriyekatılımın çok fazla olması ayrıca Devlet Başkanı Beşar Esat’ın ne kadar sevildiğini de gösteriyor.

Gösteriye katılan kişilerden biri Suriye Tarım İşçileriFederasyonunu temsil ettiğini ve Beşar için hayatınıverebileceğini söylüyor.

Bush yönetimi saldırı konusunda sessizliğini korurken, Bağdat hükümeti de Irak’ın operasyonla ilgisi olmadığını ileri sürdü. Hükümet sözcüsü, Amerika’nın Irak topraklarından komşu bir ülkeye askeri operasyon yapmasını eleştirdi. Haberlere göre Irak, bu tür bir olayın tekrarlanmaması için Amerika’yla ayrıntılarını görüştüğü ikili güvenlik anlaşmasına özel madde konulmasını istiyor.

XS
SM
MD
LG