Erişilebilirlik

30 Ekim Amerikan Basınından Özetler


Christian Science Monitor Türkiye’nin bu yıl içinde 850 internet sitesine erişimi yasakladığını yazıyor. Haberde, bu yasakların ifade özgürlüğünün yanı sıra, özel yaşamın dokunulmazlığı ve adil yargılanma haklarını da ihlal ettiği görüşüne yer veriliyor.

"Türkiye’de Meclisin geçen Mayıs ayında kabul ettiği ve esas olarak pornografik sitelere erişimi engellemeyi amaçlayan düzenleme, devlete büyük yetkiler veriyor. Yeni oluşturulan Telekomünikasyon Müdürlüğü, mahkeme kararı olmadan internet sitelerini yasaklayabiliyor. Yasayı eleştirenler, bir sitedeki birkaç olumsuz unsur nedeniyle bütün sitenin yasaklanabildiğine dikkat çekiyorlar. Daha önce ceza kanununun 301. maddesinden yargılanan Nobel ödüllü yazar Orhan Pamuk, Frankfurt Kitap Fuarının açılış konuşmasında Youtube’un yasaklanmasını eleştirmişti. Avrupa Birliği yetkilileri de bu konudaki endişelere dikkati çekiyor. Türk yetkililer ise yasanın bazı eksikleri olduğunu kabul etmekle birlikte yapılan düzenlemeyi savunuyor."

Washington Times Amerika ile Irak arasında sürdürülen güvenlik anlaşması görüşmelerinin Ankara tarafından yakından izlendiğini vurguluyor. Haberde, Türkiye’nin Irak’ta istikrara büyük önem verdiği vurgulanıyor.

"Ankara, Amerika’nın Irak’tan hızla çekilmesi durumunda bir iktidar boşluğu doğmasından endişe ediyor. Bu boşluğun Iraklı Şiiler ile Sünniler arasında yeni çatışmalara yol açmasından, Güneydoğu Anadolu’ya sınır olan Kuzey Irak’taki Kürtlere cesaret vermesinden ve İran ile Suudi Arabistan arasında bir nüfuz çatışması çıkmasından kaygılanıyor. Amerika’nın eski Ankara büyükelçilerinden Morton Abramowitz, Türkiye’nin Irak’ın istikrarına büyük önem verdiğini belirtiyor. Abromowitz, “Türkiye, Irak’ın parçalanmasını önlemek için atacağımız her adımda bizimle birlikte hareket edecektir ve Amerikan güçlerinin bölgeden ayrılmasını hoş karşılamayacaktır” diyor."

Washington Post son dönemde önemini yitiren IMF’nin, küresel mali krizle birlikte yeniden ön plana çıktığını belirtiyor. Gazete, şimdi gelişmekte olan ülkelerin yeniden IMF’nin kapısında kuyruk oluşturduğunu yazıyor.

"Yardıma ihtiyaç duyan ülkelerin önemli bir bölümü, yeni demokrasilerden oluşuyor. Listenin başında Pakistan geliyor. Önce Çin’den yardım isteyen Pakistan, daha sonra IMF’ye yanaştı. Doğu Avrupa, Orta Avrupa ve eski Sovyet cumhuriyetlerinin büyük bir kısmı da sıkıntılı günler yaşıyor. Deutsche Bank’ın yayınladığı yeni tahminine göre, sırada Güney Afrika, Polonya, üç Baltık ülkesi ve Türkiye var. Deutsche Bank, sadece Türkiye’nin 90 milyar dolara ihtiyacı olacağını hesaplıyor."

New York Times seçmenlere seçim gününden önce oy verme hakkı tanınmasının demokrasiye büyük katkı sağladığını yazıyor. Gazete, halen 30’un üstünde eyalette uygulanan bu yöntemin yaygınlaştırılması çağrısında bulunuyor.

"Seçimler geleneksel olarak Salı günleri yapılıyor. Ancak 21. yüzyılda oy vermek için sadece tek bir günün belirlenmesi artık doğru değil. Seçmenlerin işlerinden, ailelerinden ve diğer sorumluluklarından zaman bulup sandık başına gitmesi çok zor. Hele bir de sandık başlarında kuyruklar oluşunca, bu daha da zorlaşıyor. Sorunun çözümü, bir çok eyalette yapıldığı gibi, oy verme işlemini tek bir günle sınırlandırmadan birkaç güne veya haftaya yaymaktan geçiyor."

XS
SM
MD
LG