Erişilebilirlik

Kongre Üyeleri ve Cumhuriyet Bayramı


Temsilciler Meclisi Türk Dostluk Grubu eşbaşkanları birer mesaj yayınlayarak Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 85. yıldönümünü kutladı.

Demokrat Partili Florida Milletvekili Robert Wexler, Amerika’da yaşayan Türklerin Cumhuriyet Bayramı'nı kutladı ve Türk-Amerikan ortaklığına büyük destek verdiğini yineledi. Türkiye’nin küresel ve bölgesel güvenliğe, istikrara ve refaha katkıda bulunduğunu söyleyen Wexler, uluslararası sorunlar karşısında Türk-Amerikan işbirliğinin daha da gelişmesi çağrısında bulundu. Wexler, Türkiye’nin Avrupa Birliği üyeliğini desteklediğini, bundan sonra iktidara gelecek Amerikan yönetiminin de bu desteğini sürdürmesi gerektiğini vurguladı. Wexler, “Ortadoğu, Kafkaslar, Karadeniz bölgesi ve ötesinde Türkiye vazgeçilmez bir ortaktır” dedi.

Florida Milletvekili Robert Wexler, Amerika’nın PKK tehdidinin ortadan kaldırılması konusunda kararlı olduğunu ve bu tehdide karşı istihbarat paylaşımının süreceğini belirtti. Wexler, Amerika’da yaşayan Türk toplumunun katkılarına ve önemine de işaret etti.

Amerikan Kongresi’ndeki Türk Amerikan Dostluk Grubu'nun eşbaşkanları Cumhuriyetçi Partili Kentucky Milletvekili Ed Whitfield ve Texas Milletvekili Kay Granger da, yayınladıkları mesajda, Amerika’da yaşayan Türklerin Cumhuriyet Bayramı'nı kutladı ve Amerika’yla Türkiye arasındaki dostluk ilişkilerinin daha uzun yıllar süreceğini belirtti.

Whitfield ve Granger, Amerika’nın kurucuları gibi Atatürk’ün de Türkiye’yi demokrasi ve özgürlük yoluna koyduğunu vurguladılar.Cumhuriyetçi Partili milletvekilleri, Türkiye’nin Amerika’nın en önemli müttefiklerinden biri olduğunu, ortak stratejik çıkarlar paylaştığını ve 11 Eylül terör saldırılarından bu yana bu bağın daha da güçlendiğini vurguladı.

Öte yandan önceki gün, Amerikan Türk Koalisyonu tarafından düzenlenen toplantıda konuşan Cumhuriyetçi Partili Nebraska Senatörü Chuck Hagel Amerika'da yaşayan Türklerin Cumhuriyet Bayramı'nı kutladı. "Amerika: Bir Sonraki Dönem" başlıklı yeni kitabını tanıtan Hagel, Ankara'ya her gittiğinde Anıtkabir'i ziyaret ettiğini söyledi ve Amerikalı çocukların Mustafa Kemal Atatürk'ü tanımamasından üzüntü duyduğunu belirtti. Hagel, Atatürk'ün yüzyılın en önemli liderlerinden biri olduğunu vurguladı. Bu seçimde yeniden aday olmayan Hagel, konuşmasında, Türk Amerikan ilişkilerinin önemine vurgu yaptı ve "Amerika'da iktidara kim gelirse gelsin, Türkiye'yle ilişkilerin önemini takdir edecektir," diye konuştu.

Kongre Üyeleri Cumhuriyet Balolarına Katılıyor

Bu arada, Amerika’nın farklı bölgelerinde faaliyet gösteren Türk derneklerinin Cumhuriyet Bayramı kutlamalarına Amerikalı Kongre üyeleri de katılıyor.

Florida Türk Amerikan Derneği’nin Cumhuriyet Bayramı Balosu’na Demokrat Partili Florida Milletvekili Alcee Hastings katıldı ve bir konuşma yaptı. Houston Türk Amerikan Derneği balosuna Cumhuriyetçi Partili Texas Millevekili John Culberson; Kuzey Texas Türk Amerikan Derneği balosuna Cumhuriyetçi Partili Texas Milletvekili Jeb Hensarling; Michigan Türk Amerikan Kültür Derneği balosuna Cumhuriyetçi Partili Michigan Milletvekili Michael Rogers ve Güney California Türk Amerikan Derneği balosuna Cumhuriyetçi Partili California Milletvekili Dana Rohrabacher katılacak.

Bu akşam ayrıca Washington Büyükelçiliği'nde bir davet veriliyor.

XS
SM
MD
LG