Erişilebilirlik

Erdoğan'dan IMF'ye Sert Mesaj


Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Uluslararası Para Fonu İMF’nin bütçeyi baskı altına almaya kalkması durumunda yeni bir anlaşmaya sıcak bakmayacaklarını söyledi. İMF’yle bugüne kadar 19 stand-by anlaşması yapan Türkiye'nin yeni bir anlaşma daha yapıp yapmayacağı merakla beklenirken, Erdoğan, Ankara’yı ziyaret eden Pakistan Başbakanı Yusuf Ziya Gilani’yle görüştü.

Küresel krizden çıkmak için IMF'den yardım alan ülkeler grubuna giren Pakistan'ın Başbakanı Yusuf Rıza Gilani Ankara'da temaslarda bulundu. Başbaşa görüşmenin ardından kameraların karşısına geçen Başbakan Tayyip Erdoğan ile Gilani, küresel ekonomik krizle ilgili sorularla karşılaştı. Başbakan Tayyip Erdoğan, küresel mali krizin Türkiye'ye etkilerini değerlendirirken, krizin Amerika'da mortgage ile başladığını ancak Türkiye'de mortgage sisteminin yaygın olmamasından ötürü krize karşı sağlam durulduğunu anlattı. Erdoğan, Türkiye'nin 1990'lı yıllarda ve 2001'de yaşadığı mali krizlerden de yeterli dersi aldığını belirtirken, mali disiplinden taviz vermeyen Türkiye'nin 'avantajlı konumda' olduğunu savundu. Türkiye'de 2000-2002 yılları arasında 21 bankanın fona devredildiğini oysa şimdi böyle bir durumun sözkonusu olmadığını dile getiren Erdoğan, ekonomiyi sağlam tutmak için gerekli tüm tedbirlerin alındığını kaydetti. Erdoğan, "Çok az bir zayiatla bu süreci atlatacağız. Şu anda görünen o" diye konuştu.

Erdoğan, IMF'yle yakın ve iyi ilişkiler içinde olduklarını ancak IMF'nin Türkiye'yi bütçede aşırı bir baskı altına almaya, büyüme oranını çok düşürmeye, yatırımdan uzaklaştırmaya ya da vergileri artırmaya çalışması durumunda buna karşı çıkacaklarını söyledi. "Eğer biz bu dönemde yatırım yapamazsak istihdamdaki çöküntü alır başını gider. Biz buna fırsat vermeyiz" diyen Erdoğan, IMF'le ilişkileri 'karşılıklı menfaat' anlayışına dayalı olarak yürüteceklerini vurguladı.

Pakistan Başbakanı Gilani'nin üzerinde durduğu konu ise terörle mücadeleydi. Türkiye ile Pakistan'ın 'stratejik ortaklığı'nı kuvvetlendirdiklerini söyleyen Gilani, hem Türkiye'de hem de Pakistan'da masum insanların hayatlarını yıkan terörle mücadelede kararlı olduklarını kaydetti. Afganistan'la ilgili görüşmelerin barış ve güvenlik üzerinde yoğunlaştığını, bölgelerarası işbirliği konusunda Türkiye ile görüş birliğinde olduklarını anlatan Gilani, Türkiye'nin Pakistan'ın istikrarı sağlamak için Güneydoğu Asya'daki çalışmalarına vereceği destekten de mutlu olacaklarını dile getirdi.

XS
SM
MD
LG