Erişilebilirlik

Yuşçenko: Mali Krizi Atlatacağız


Uluslararası Para Fonu (IMF) ile 16.5 milyar dolarlık bir stand-by anlaşması için prensip anlaşmasına varan Ukrayna'nın Cumhurbaşkanı Victor Yuşçenko, IMF programının ülkesinde 'en kısa sürede' uygulanacağını ve başarıya ulaşacağını söyledi. Yuşçenko, "Ben iyimserim. Mali krizi atlatacağız" diye konuştu.

Küresel düzeydeki ekonomik krize ülkesindeki siyasi çalkantılarla yakalanan Ukrayna Cumhurbaşkanı Victor Yuşçenko, IMF'le vardıkları prensip anlaşmasının hemen ardından Ankara'nın konuğu oldu. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün daveti üzerine Ankara'ya bir çalışma ziyareti gerçekleştiren Yuşçenko, Başbakan Tayyip Erdoğan ve Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'le ayrı ayrı görüştü.

Ukrayna, küresel krizin dalga dalga yayılmasıyla birlikte Macaristan, İzlanda, Belarus ve Pakistan gibi IMF'ten yardım isteyen ülkeler kervanına katılmıştı. Ukrayna, IMF ile 16.5 milyar dolarlık bir stand-by anlaşması için prensip anlaşmasına vardı. İki yıl süreli olan anlaşmayla sağlanacak kredi, Ukrayna'nın cari işlemler açığını kapatmak, döviz rezervini desteklemek ve bankacılık sektörünü güçlendirmek için kullanılacak. Anlaşmaya ilişkin IMF'ten yapılan açıklamada, kredi için Ukrayna'ya getirilen koşullar duyurulmamıştı. Ukrayna'dan gelen açıklamada ise hükümetin denk bir bütçe hazırlaması ve bankaları güçlendirecek önlemler alması gerektiği belirtilmişti.

Böylesi bir ortamda Ankara'nın konuğu olan Cumhurbaşkanı Yuşçenko, Cumhurbaşkanı Gül'le düzenlediği ortak basın toplantısında ilgi odağı oldu. Yuşçenko, ülkesinin IMF ile anlaşma imzaladığını hatırlatırken, Ukrayna'daki siyasi krizin IMF'nin yardım programının uygulanmasına engel olmayacağını söyledi. Ülkesinin 'mali krizle mücadele eylem paketi' adı altında yeni bir program uygulayacağını kaydeden Yuşçenko, IMF ile yaptıkları anlaşmanın Ukrayna Milli Güvenlik Kurulu'nda belirlendiğini ifade ederek, anlaşmaya ilişkin ayrıntılar verdi.

Yuşçenko'nun verdiği bilgiye göre, IMF programının uygulanmasıyla birlikte Ukrayna'nın bütçe politikası değiştirilecek ve ülkede denk bütçe sistemine geçilecek. Döviz kuru ve bankacılık sisteminde istikrar arayacak Ukrayna, ülke ekonomisinde kritik öneme sahip sektörlerin yeniden finansmanına da gidecek. Yuşçenko, "100 milyar doları bulan dış borcumuzun 14.5 milyar doları devlete ait. Küresel kriz olmasaydı ülkemizin 34 milyar doları bulan döviz rezervi bu borç için yeterli olacaktı. Oysa şimdi IMF'den borç alıyoruz. Ben, ekonomik durumu iyileştireceğimize ve küresel krizle mücadele edeceğimize inanıyorum" diye konuştu.

Türk heyetiyle ikili yatırımların yanı sıra enerji ve uzay sektöründe işbirliğini de görüşen Ukrayna heyeti, Türkiye ile serbest ticaret anlaşması imzalamanın kapısını da araladı. Taraflar anlaşmanın imzalanması için gerekli çalışmaları kısa sürede tamamlamayı kararlaştırırken, Ukrayna'nın Türkiye'ye gazeteciler, öğrenciler ve işadamları başta olmak üzere vize kolaylığı sağlaması için gerekli altyapıyı da kurdular. Türkiye ve Ukrayna, 6 milyar doları bulan ikili ticaret hacmini 2010 yılında 10 milyar dolara çıkarmayı hedefliyor.

XS
SM
MD
LG