Erişilebilirlik

Fransızlar Obama'yı Destekliyor


Avrupa halkı Amerikan seçimlerini büyük bir heyecanla izliyor. Kamuoyu araştırmaları, Avrupalılar’ın Amerika’nın efsanevi başkanlarından John Kennedy’den bu yana ilk kez, yüzde 80’lere varan bir oranla İlinois Senatörü Barack Obama’yı desteklediğini gösteriyor. Obama’ya en büyük destek, önemli oranda siyah ve Arap göçmenlerin yoğun olduğu Fransız banliyölerinden geliyor.

Amerikan seçimleri için geri sayım başlarken, ülkede tüm anketlerde önde görülen Demokratların adayı İlinois senatörü Barack Obama, Avrupalıların da büyük desteğini alıyor. Kelimenin tam anlamıyla Avrupa’da tam bir ‘Obamania’ hakim. Avrupa’nın 5 ülkesinde yapılan bir anket, katılımcıların yüzde 73’ünün Barack Obama’yı başkan olarak görmek istediklerini ortaya çıkardı. Fransız haber kanalı France 24, İnternational Herald Tribune gazetesi ve Harris firması tarafından Avrupa’nın 5 ülkesinde yapılan ankete göre Fransızların yüzde 80’i, Almanların yüzde 74’ü, İspanyolların yüzde 68, İtalyanların da yüzde 66’sı Obama’yı destekliyor.

Obama’ya en çok destek veren Avrupa ülkesi ise, milyonları aşan zenci ve arap göçmen nüfusuna ev sahipliği yapan Fransa.

Paris’te iki yıl kadar önce çıkan banliyö isyanların en sert yaşandığı Seine Saint Denis’de 1 yıldır kurulan 'Obama’yı Destekleme Komitesi' çeşitli kampanyalarla Amerika’nın ilk zenci başkan adayını destekliyor. 'Obama, il est la' yani 'Obama burada' adlı şarkıyı besteleyerek CD yapan, Obama rozet ve tişörtleri dağıtan komite, Obama’nın kampanyasına maddi destek de gönderiyor. Fransız medyasına yansıyan röportajlarda küçük bir Afrika kökenli çocuk Obama’yı Martin Luther King’e benzetiyor.

Kimisi ise, Obama’nın banliyölere kapatıldığı için isyan çıkaran gençlere önemli bir umut ışığı olduğunu savunuyor.

Bugüne kadar bizleri Arapları, Afrikalıları suçlular gibi görüyorlardı, şimdi dünyanın en güçlü ülkesienin başkan adayı.

Kimisi ‘yabancı olma’ kimliğine, kimisi ise zenci ya da Arap kimliğine hitap ettiği Obama’yı destekliyor. Obama’nın adaylığı, onlar için sembolik bir anlam taşımanın ötesinde gerçek bir umut. Tüm banliyö halkı Arapları ve zencileri suçlu gibi gösteren ve banliyölere kapatanlara karşı, eğitim ve mücadele ile en yüksek noktalara gelinebileceğini gösterdiği için Obama’nın arkasında. Ve bunun Fransa’ya da örnek olmasını diliyor.

Peki Obama bütün dünyanın desteğini almayı nasıl başardı? Zira bu genç politikacı, Fransa’da aday olsaydı bu kadar ilgi görmesi oldukça şüpheli olurdu. Çünkü bu kadar genç ve tecrübesiz olan, üstelik de Afrika kökenli bir politikacının ülkeyi yönetmeye talip olması normal koşullarda Fransız seçmenini çeken bir profil değil. Ancak Obama’nın bir yıldır yürüttüğü kusursuz seçim kampanyası, inanılmaz yaşam hikayesi ve elbette derisinin rengi ile çizdiği profil Avrupa halkını da cezbediyor. Uzmanlar Obama’nın bu başarısının tam da Amerikan rüyası ve değerlerinin sönmeye başladığı bir dönemde yepyeni bir 'Amerikan dream'sunmasından kaynaklandığını dile getiriyor.

Fransız araştırma kurumu CSA’nın Başkanı Stephane Rozes, Amerikan dış politikasının dünya üzerinde tartışıldığı bir dönemde Barack Obama imajının geldiğini belirtiyor ve bu imajın Fransızların Amerikan toplumunun görmek istedikleri biçimini temsil ettiğini belirtiyor. Obama imajının aynı zamanda 'Amerikan rüyasının'yeniden doğuşu olarak da tanımlayan Rozes, Fransızların Obama’nın başkanlığında Amerika ve Avrupa arasındaki ilişkilerin de daha sıcak olabileceğine inandığı için Obama’yı desteklediğini savunuyor.

Siyasi gözlemciler Obama’yı yine göçmen bir aileden geldiği halde büyük destekle başkan olmayı başaran İrlanda asıllı eski Amerikan başkanı John Kennedy’ye benzetiyorlar ve Obama’yı ‘Siyah Kennedy’ olarak tanımlıyorlar. Dünyanın süper devi Amerikan siyasi tarihinde, John Kennedy’den bu yana hiçbir başkan adayı, dünyadan bu kadar yüksek bir desteği arkasına alamadı. Uzmanlar, Obama’nın geçtiğimiz yaz gerçekleştirdiği Avrupa turu sırasında Almanya’da 'Atlantik Okyanusu’nun iki yakasını birleştirecek bir köprü inşa etme zamanı gelmiştir' sözünü, Kennedy’nin 1944 yılında Berlin’deki tarihi ‘İch bin ein Berliner/Ben bir Berlinli’yim’ çıkışına benzetiyor.

XS
SM
MD
LG