Erişilebilirlik

Piyasalarda Dalgalanma Sürüyor


Uzakdoğu borsalarından sonra New York ve Avrupa borsaları da değer kaybetti.

Borsaların açılmasından sonra yüzde 4,5; yüzde 5 oranında değer kaybeden Dow Jones endeksi, kapanışta kısmen toparlandı. Dow Jones endeksi yüzde 3,61 oranında düşüşle kapanırken, Nasdaq yüzde 3,23; S&P 500 endeksi yüzde 3,46 oranında değer kaybetti.

Tokyo borsası günü yüzde 9, Güney Kore yüzde 10, Hong Kong borsası ise yüzde 8 kayıpla kapadı.

Londra, Paris ve Frankfurt borsaları yaklaşık yüzde 5 oranında değer kaybetti. Moskova borsasının yüzde 14 oranında değer kaybetmesinden sonra işlemler durduruldu.

Borsalardaki düşüşe durgunluk beklentisi neden oluyor. Hafta içinde büyük şirketlerin zarar açıklamaları ve işsizlik sigortası başvurularındaki artış Amerikan ekonomisinin durgunluğa gireceğine işaret ediyor. Dün bir açıklama yapan Beyaz Saray Sözcüsü Dana Perino da, önümüzdeki hafta açıklanacak olan GSYH rakamlarının "iyi olmayacağını" söyledi.

Bu arada, İngiltere'de üçüncü çeyrekte ekonominin yüzde 0,5 oranında küçüldüğü açıklandı. İngiliz ekonomisi 16 yıl içinde ilk kez küçülüyor.

Bütün olumsuz haberlere rağmen Amerika'da Eylül ayında emlak satışlarının yüzde 5 oranında arttığı bildirildi.

Öte yandan, Avrupa Birliği'yle 50'ye yakın ülkenin devlet ve hükümet başkanları Çin'in başkenti Pekin'de küresel mali krizi görüşüyor.

Avrupa Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso, zirvede yaptığı konuşmada, krize karşı eşgüdümlü hareket edilmesini istedi. 15 kasım’da da Washington'da benzeri bir toplantı yapılacak.

Bu arada Amerika Merkez Bankası’nın eski Başkanı, dünyayı saran finans krizini, yüzyılda bir kez ortaya çıkan sunamiye benzetti. Alan Greenspan, 18 yıllık görevi sırasında mali şirketlerin hükümet tarafından daha sıkı denetlenmesine karşı çıkmıştı.

Amerikan tarihinin en tanınmış Merkez Bankası Başkanı Greenspan’in değerlendirmesi merakla bekleniyordu. Greenspan, kredi piyasalarına büyük darbe vuran krizle şok yaşadığını söyledi: “Krizin etkileri tahmin edemediğim kadar büyük. Krizin derinliğine bakacak olursak, işsizliğin ciddi bir şekilde artmasını önleyebileceğimizi sanmıyorum.”

Komisyon Başkanı Henry Waxman, Greenspan’in emlak kredi sisteminin denetlenmesine ısrarla karşı çıktığını hatırlattı, bu nedenle bankaların sorumsuzca kredi verdiğini ve bunun da krize neden olduğunu söyledi: “Washington’da, uzun zamandır ‘en iyisini piyasalar bilir’ gibi bir görüş hakimdi...”

Bazı kesimler, emlak krizinin faiz oranlarının uzun süre düşük tutulmasından kaynaklandığını savunuyor. Greenspan sorumluluğu kısmen kabul etti: “Benim hatam, bankaların ve diğer finans kurumlarının kendi çıkarları doğrultusunda hissedarlarını ve sermayelerini koruyacaklarını varsaymak oldu.”

Krizin bir bedeli işsizliğin artması. Çalışma Bakanlığı, işsizlik sigortası başvurularının geçen hafta 15 bin arttığını açıkladı.

Ekonomide karamsar bir tablo olduğunu kabul eden Beyaz Saray Sözcüsü Dana Perino, 700 milyar dolarlık kurtarma paketinde alınan önlemlerin biran önce uygulanması gerektiğini söyledi. “İstihdam açısından önümüzde zor günler olacak. Önümüzdeki hafta yayınlanacak olan Gayrı Safi Yurt İçi Hasıla rakamlarının iyi olmasını beklemiyoruz. Önümüzdeki üç ay da zor geçecek.”

Ekonomistler, kredi sıkışıklığının aşılması için emlak piyasasında istikrarın şart olduğunu söylüyor. Greenspan de emlak piyasasında istikrarın sağlanmasının aylar süreceğini bildirdi.

XS
SM
MD
LG