Erişilebilirlik

23 Ekim Amerikan Basınından Özetler


New York Times seçmen kayıtlarındaki sorunların, Amerikan demokrasisinin en zayıf yanlarından biri olduğunu belirtiyor. Bu konuda kapsamlı bir reform gerektiğini vurgulayan gazete 4 Kasım seçimleri için seçmenlere şu tavsiyelerde bulunuyor:

"Bu seçimde seçmenler oy verme hakkını kullanabilmek için mücadele etmeye hazır olmalıdır. Seçmen listelerindeki kayıtlarını mümkün olduğunca 4 Kasım öncesinde kontrol etmelidirler. Eğer yaşadıkları eyaletin yasaları buna uygunsa, 4 Kasım öncesinde oy kullanmalıdırlar. Böylece bir sorun çıkarsa çözmek için zamanları olacaktır. Eğer seçim günü isimlerini seçmen kayıtlarında bulamazlarsa, kendilerine yardımcı olabilecek seçmen hakkı örgütlerine veya bir partinin kampanyasına başvurmalıdırlar. Seçmen kayıtlarında kapsamlı bir reform yapılana kadar, bütün seçmenlerin oylarını kullanabilmesi için herkes elinden geleni yapmalıdır."

USA Today seçmen sandıklarının bulunduğu bölgede, bir adayı destekleyen t-şört, şapka ve benzeri giysiler giyilmesini yasaklayan düzenlemelerin artık çağ dışı kaldığını savunuyor. Gazete, bu yasakların ifade özgürlüğünün önünde engel olduğunu iddia ediyor.

"Birçoğu 19. yüzyıldan kalma bu yasaklar, o dönemde yaygın olan kaba tacizleri engellemeyi amaçlıyordu. Ancak bugün bu yasaklar artık anlamını yitirmiştir. Bu yasaklar nedeniyle, ifade özgürlüğünü kullanmaya çalışan seçmenler, oy verme hakkından mahrum bırakılabilir. Rozetler, t-şörtler ve şapkalar siyasi düşünceleri ifade etmenin yöntemleri arasındadır. Aklı başında hiç kimse bunları bir baskı veya taciz olarak algılamaz. Hiçbir seçmen üzerindeki giysiler nedeniyle seçim sandığından geri çevrilmemelidir. Her seçim Amerikan demokrasisinin bayram günüdür. Böyle bir günde, insanların içlerindeki siyasi görüşleri dışlarına da yansıtmasından daha doğal ne olabilir?"

Washington Post küresel krizle birlikte Bretton-Woods sisteminin değiştirilmesi çağrılarının yapıldığını hatırlatıyor. Ancak gazete, mevcut koşullarda bu sistemde radikal bir değişikliğe gidilemeyeceğini öne sürüyor.

"Yaşadıkları zorluklar ve bu zorlukların Amerika’dan kaynaklandığı yönündeki görüşleri göz önüne alındığınızda Avrupalı liderlerin radikal reform çağrısında bulunmaları anlaşılabilir bir şey. Ancak, yeni bir Bretton-Woods çağrısında bulunanlar iki şeyi gözden kaçırıyor. İlk olarak, Bretton-Woods’la oluşturulan IMF gibi kurumlar hala işe yarıyorlar. İkincisi, bütün düşmanlarına rağmen Amerika hala dünyanın en büyük ekonomik gücü. Euro, küresel para birimi olarak doların yerini alabilecek konuma gelmediği sürece, tıpkı Bretton-Woods’da olduğu gibi, Amerika’nın liderliği değişmeden kalmalıdır ve kalacaktır."

Los Angeles Times Batı Şeria’daki Yahudi yerleşimlerinin barışın önünde büyük bir engel oluşturduğunu vurguluyor. Yapılan yorumda, buna rağmen yeni yerleşim birimlerinin kurulmasının bir çelişki olduğu vurgulanıyor.

"Elbette ki barışın önündeki tek engel yerleşimler değil. Hamas, Gazze’de denetimi elinde tutuğu sürece bir barış anlaşması mümkün görünmüyor. Bush’un başkanlık döneminin geri kalan süresinde de yerleşimler konusunda bir adım atılması beklenmiyor. Obama veya McCain başkanlığa seçildiğinde de İsrail’de Ehud Olmert’in yerine başbakanlığı devralacak olan Tzipi Livni’den yerleşimlerin sınırlandırılmasını isteyecek. Asıl zorluk ise, zaten hiç kurulmamış olması gereken yerleşim birimlerinin boşaltılmasında yaşanacak."

XS
SM
MD
LG