Erişilebilirlik

Almanya'da 'Ulusal Eğitim Zirvesi'


Almanya'da Başbakan Angela Merkel'in girişimiyle “Ulusal Eğitim Zirvesi’ düzenlendi. Federal bakanlarla, eyalet başbakanlarını ve uzmanları biraraya getiren zirvede, göçmen kökenli öğrencileri de kapsayan bir ulusal eğitim stratejisi oluşturulması gündemdeydi.

Almanya’da toplam 9 milyon öğrenci var, bunlar arasında göçmen kökenli olanların oranı ise yüzde 25, söz konusu öğrencilerin ekseri çoğunluğunu da Türk ve Müslüman öğrenciler oluşturuyor. Eğitim ve dil, Almanya’daki Türk toplumunun ve genç göçmenlerin en büyük sorun yumaklarından birisi. Lise bitirme oranı Alman çocukları arasında yüzde 25 iken, bu göçmen çocuklarında yüzde 9'a düşüyor. Herhangi bir okul eğitimi almamanın oranı da Alman çocukları arasında yüzde 9 iken, bu oran göçmen çocuklarında yüzde 25. Bu bakımdan Başbakan Merkel’in ‘Uyum’, ‘İslam’ ve ‘Gençlik’ konulu zirvelerden sonra eğitimi ele aldığı dünkü zirve de ağırlıklı olarak göçmen öğrencilerin sorunlarını masaya yatırması doğal olarak değerlendiriliyor.

Nitekim zirvede üzerinde anlaşılan konular arasında, göçmen kökenli çocukların okula başlamadan önce dil konusunda destek görmesi, okulu yarıda bırakanlara yardımların yoğunlaştırılması ve üniversitelerin meslek eğitimini tamamlamış kişilere de açılması planları bulunuyor. 2012'ye kadar eğitime 6 milyar Euro ek bütçe ayrılmasını da kararlaştıran zirvede öncellikle Türk göçmenlerin şikayetçi oldukları ‘eğitimde fırsat eşitsizliği’ ile daha bilinçli mücadele edilmesi de karara bağlandı. Almanya Türk Toplumu başkanı Kenan Kolat, bu alana daha fazla yatırım yapılmasının kaçınılmaz olduğunu savunuyor.

Türk kökenli öğretmen sayısının artırılması, Türkçe’nin okullarda seçmeli ikinci yabancı dil olarak okutulması fırsat eşitliği için planlanan önlemler. Karlsruhe Üniversitesi’nden eğitim uzmanı Profesör Havva Engin, Alman eiğitim sisteminin yoksul öğrencileri dışladığını ve göçmen ailelerini yakından ilgilendiren bu sorunun da çözülmesi gerektiğini belirtiyor.

Bu arada zirve kapsamında Almanya’da yaşıyan göçmenlerin ülkelerinde aldıkları diplomaların tanınmasının daha basite indirgenmesi de kararlaştırıldı. Federal Uyum Bakanı Maria Böhmer, özellikle doktorluk, mühendislik ve öğretmenlik dallarında alınan yabancı diplomaların tanınması için mevcut yıldırıcı bürokratik işlemlerin gözden geçirileceğini açıkladı. Almanya’da kendi ülkelerinde çeşitli branşlarda aldıkları diplomaları kabul edilmeyen göçmen sayısı 500 bin olarak tanımlanıyor.

XS
SM
MD
LG