Erişilebilirlik

Gürcistan'a Mali Yardım


Brüksel'de yapılan Uluslararası Bağışçılar Konferansında Gürcistan'a önemli miktarda yardım vaat edildi.

67 ülke ve mali kuruluşun temsil edildiği konferansta, Rusya ile savaşta büyük zarar gören Gürcistan’a 4 milyar dolar yardım sözü verildi.

Amerika, önümüzdeki üç yıl içinde bir milyar, AB 644, Japonya ise 200 milyon dolar yardım taahüdünde bulundu. Yardımın diğer kısmını da mali kuruluşlar karşılayacak.

Rusya’nın davet edilmediği konferansta Gürcistan’ı Başbakan Lado Gurgenidze temsil etti.

Rusya Ağustos ayındaki savaştan sonra hem Güney Osetya hem de Abhazya’yı bağımsız devletler olarak tanımıştı.

Avrupa Birliği’nin başını çektiği uluslararası nitelikli bir toplantıda Gürcistan için bağış toplandı. 67 ülke ve örgütün katkısı 4.5 milyar dolara ulaştı.

Rusya’nın Gürcistan’a yönelik askeri müdahalesinin ardından ülkenin gördüğü zararların giderilmesi amacıyla Brüksel’de bir bağışçılar konferansı düzenlendi. Avrupa Birliği’nin öncülüğünde gerçekleştirilen konferansta toplanan yardım miktarı 4.5 milyar dolara ulaştı. Toplanan yardımın 3.7 milyar doları kamu harcamaları geri kalan 850 milyon doları ise özel sektör için kullanılacak.

Toplantıda elde edilen bağış miktarı beklentilerin ötesine geçti.

Rusya’nın müdahalesinin hemen ardından yapılan hesaplamalarda Gürcistan’ın ihtiyaç duyduğu miktarın 1 milyar dolar düzeyinde olduğu belirtilmişti. Rusya’nın davet edilmediği konferansa 67 ülke ve uluslararası örgüt katıldı.

Dünya Bankası Başkan Yardımcısı Shigeo Katsu, bu aşamadan sonra yardımın uygulamasının kilit öneme sahip olacağını söyledi. AB Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso da yardımın Gürcistan ekonomisinin yaralarını sarması ve mülteci durumuna düşenlerin normal hayatlarına dönmesinin sağlanması açısından çok önemli olduğunu söyledi.

Konferansta, ABD 1 milyar dolar yardımda bulunacağını açıklarken Japonya 200, Almanya ise 91 milyon dolar verme kararı aldı. Gürcistan’a yardımda en önemli katkılardan birini de yaklaşık 660 milyon dolarla AB Komisyonu yaptı. Bu yardımların yanı sıra AB Yatırım Bankası da 264 milyon dolarlık borç verme kararı aldı. Bu borç özellikle altyapı çalışmalarında kullanılacak.

Gürcistan’la Rusya arasındaki sorunda aktif rol oynayarak uluslararası platformda puan kazanan Türkiye de konferansta Devlet Bakanı Mustafa Said Yazıcıoğlu tarafından temsil edildi. Yazıcıoğlu, Gürcistan’a 100 kadar prefabrik konut yapılacağını söyledi. Yazıcıoğlu, Rusya’yla yaşanan savaşın ardından Gürcistan’a 13 TIR’lık insani yardım malzemesi ve 100 bin dolar tutarında insani yardım gönderildiğini söyledi.

Gürcistan’a yardım kapsamında yeni somut adımlar atılacağını da ifade eden Yazıcıoğlu, "Bu toplantıya katılan ülkelerin taahhütleri toplandığında sanıyorum Gürcistan önümüzdeki günlerde kendisini derleyip toparlayacaktır" dedi.

XS
SM
MD
LG