Erişilebilirlik

Maliki: İngilizlerle Yeni Yılda Görüşeceğiz


Irak Başbakanı Nuri El Maliki, ülkedeki İngiliz askerlerinin durumunun ne olacağını Londra hükümetiyle gelecek yıl görüşeceklerini açıkladı.

Maliki, bu açıklamayı Bağdat’ı ziyaret eden İngiltere savunma Bakanı John Hutton’la görüşmesi sonrasında yaptı. Irak’taki koalisyon güçlerine BM’nin tanıdığı görev süresi 31 Aralık 2008 günü doluyor. Irak hükümeti Washington yönetimiyle bu tarih öncesinde Amerikan askerlerinin durumunu ne olacağı konusundaki görüşmeleri başlatmıştı.


Dün Irak Dışişleri Bakanı Hoşyar Zebari, bu konuda bir an önce sonuca varılması için Iraklı ve Amerikalı liderlere çağrıda bulundu. Irak hükümetiyle Washington yönetimi arasında varılan mutabakat Amerikan askerlerine Irak’ta üç yıllık görev süresi daha tanıyor.

Radikal Şii lider Mukteda El Sadr milletvekillerinden bu anlaşmaya onay vermemelerini istedi. Sadr anlaşmanın Amerikan askerlerine Irak’ta süresiz alma izni verdiğini ve egemenliğin Irak halkına geçmeyeceğini söylüyor.

Onbinlerce Sadr taraftarı da bir gösteri düzenleyerek anlaşmayı protesto etti.
Amerika Savunma Bakanı Robert Gates ise Irak’taki Amerikan askerlerine yeterli teminatı verdiği için anlaşmadan memnun olduğunu söyledi.

XS
SM
MD
LG