Erişilebilirlik

Irak - ABD Anlaşması Protesto Edildi


Iraklı radikal Şii lider Mukteda el Sadr Amerika'yla Irak arasında varılan güvenlik anlaşmasının Parlamento tarafından reddedilmesi çağrısında bulundu.

Binlerce Sadr yanlısı Bağdat'ta dev bir gösteri düzenledi. Amerikan aleyhtarı slogan atan göstericiler Ameirkan bayraklarını ateşe verdi.

Mukteda el Sadr, anlaşmanın Amerikan askerlerinin Irak'taki varlığına son vermediğini ve Irak'a egemenliğini kazandırmadığını söyledi.

Bağdat hükümetiyle varılan anlaşma uyarınca Ameirkan askerleri Birleşmiş Milletler tarafından tanınan sürenin dolmasından sonra da Irak'ta kalmaya devam edecek.

Ameirka Savunma Bakanlığı, taslak anlaşmada Irak'taki 154 bin Amerikan askerinin 2011 yılına kadar çekilmesi için takvim oluşturuluyor. Anlaşmanın yürürlüğe girebilmesi için Irak Parlamentosu'nun onayı gerekiyor.

Irak Dışişleri Bakanı Hoşyar Zebari Iraklı ve Amerikalı yetkililerin biran önce karar vermesi çağrısında bulundu. Önümüzdeki günlerin son derece önemli olduğunu vurgulayan Zebari, Amerika'nın Irak'taki varlığının bu anlaşmayla kalıcı hale gelmediğine, anlaşmanın süresinin üç yıl olduğuna dikkati çekti.

XS
SM
MD
LG