Erişilebilirlik

Asya Borsalarında Büyük Düşüş


Amerikan borsalarında dün yaşanan değer kaybından sonra Asya borsaları da güne düşüşle başladı.

Japon Nikkei Endeksi, yüzde 11 virgül 4 oranında değer kaybederken; Güney Kore, Hong Kong, Avustralya ve Yeni Zelanda borsaları da, günü, yüzde 7’ye yakın düşmeyle kapadı.

Ekonomik krizin daha da kötüleşeceği kaygıları, Londra, Frankfurt ve Paris borsalarında yüzde 5 değer kaybına sebep oldu.

Bu arada ham petrol varil başına 73 dolarla, son bir yılın en düşük düzeyine inerken; bir onz altın, 834 dolar 42 sentten işlem gördü.

Amerika’da borsalar, tüketimin düştüğünü gösteren son rapor ve kredi piyasalarındaki daralma nedeniyle dün büyük değer kaybetti.

Ticaret bakanlığı, Eylül ayında perakende satışların, son üç yılın en düşük düzeyine indiğini açıkladı. Tüketici harcamaları, Amerikan ekonomisinin üçte ikisini oluşturuyor. New York borsasında hisse senetleri yüzde 8 oranında düştü.

Avrupa borsalarının dünkü kaybı ise yüzde 6’nın üzerindeydi.

Sanayileşmiş büyük ülkelerin liderlerinin, dünyayı saran finans krizini görüşmek üzere yakında toplanacakları açıklandı. Beyaz Saray yetkilileri, Sekizler Grubu’na bağlı ülkelerin liderlerinin finans kuruluşlarını güçlendirmek ve piyasalara güveni yeniden kazanmak için ortaklaşa hareket edeceklerini açıkladı.

Bu açıklama Başkan Bush’un mali sektörü güçlendirmeyi öngören planının ana hatları hakkında bilgi vermesini izledi.

Amerika Merkez Bankası Başkanı Ben Bernanke de, ekonominin karşılaştığı sorunları çözmenin zaman alacağını belirtti. Maliye Bakanı Henry Paulson ise televizyon mülakatlarında, hükümetin mali sistemi kurtarma planının başarıya ulaşacağını, ancak zaman alacağını söyledi.

Her iki yetkili Bush yönetiminin, büyük bankaların sermayelerini arttırmak amacıyla, 250 milyar dolarlık hisse senedi satın alma kararı üzerinde durdu. Avrupa ülkeleri de benzer bir yola girmiş bulunuyor.

Bush yönetimi, bankaların birbirlerine açtıkları krediler için devlet garantisi tanıdı.

XS
SM
MD
LG