Erişilebilirlik

AB'ye Kriz Freni


Küresel ekonomik kriz rüzgarına kapılan ve önceliklerinin başına bu konuyu yerleştiren Avrupa Birliği, "iç krizlerini geçiştirmek" durumunda kaldı. Brüksel'de iki günlük bir zirveyi tamamlayan AB devlet ve hükümet başkanları, ekonomik kriz konusunda koordinasyon ve küresel bir zirve mesajı verip ortak bir duruş sergileseler de Rusya'yla ilişkilerden iklim değişikliği paketine kadar bir çok konuda istedikleri somut adımları atamadılar.

Küresel ekonomik krizle ilgili olarak geçtiğimiz hafta sonunda euro kullanan ülkelerin aldığı kararları 27’ler düzeyine yayan AB, somut önlemler alma inisiyatifini elinde tutmaktan oldukça memnun. Finans dünyasına yeni bir yapı kazandırma isteği de başta AB Dönem Başkanı Fransa’nın Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy olmak üzere Birlik liderlerince açıkça dile getiriliyor. Sarkozy ve AB Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso, bu konuyu bu hafta sonu ABD Başkanı George Bush’la masaya yatıracak. Sarkozy, dünya ekonomisine yeni bir mimari kazandırma konusunda oldukça iddialı ve kararlı. Sarkozy, bunu « AB istediğini alacak » sözleriyle ortaya koydu.

Küresel kriz konusunda oldukça iddialı bir yaklaşım sergileyen AB, aynı performansı uzun süredir gündeminde olan konular için sergileyemedi. Özellikle iklim değişikliğiyle mücadele konusunda AB’nin bu zirvede omuz omuza mücadele verdiğini söylemek oldukça zor. Özellikle İtalya ve Polonya’nın başını çektiği bir grup ülke ekonomik kriz ortamında belirlenen hedefleri yakalamanın söz konusu olamayacağı görüşünde ısrarlı davrandılar. Bu iki ülkenin veto tehdidini de masaya sürmesi üzerine, paketle ilgili hedef korunsa da her ülkenin spesifik durumunun dikkate alınacağı ifadesi sonuç bildirisine girdi. Bu ifade paket üzerinde kolayca uzlaşılamayacağının somut bir işareti.

Sarkozy, bu paketin çok önemli olduğunu ve ekonomik kriz bahanesiyle bir kenara bırakılamayacağını belirterek “Hedeflerimiz aynı, takvim de aynı, şimdi bize düşen bazı ülkelerin dile getirdikleri endişeleri giderecek çözümleri bulmak” dedi.

Rusya'yla ilişkiler de AB’nin ortak hareketten uzak olduğu bir başlık oldu. Moskova'nın Gürcistan'a yönelik askeri müdahalesinin ardından askıya alınan ilişkileri normale döndürme konusunda AB liderleri uzlaşıya varamadılar. Oysa İtalya ve Almanya’nın desteğini de alan Fransa’nın amacı bu zirvede ilişkilere kaldığı yerden devam etme kararını açıklamaktı.

Zirvede, sıkıntı yaratan bir başka konu da İrlanda tarafından referandumla reddedilen Lizbon Antlaşması sorununun nasıl aşılacağı konusunda tünelde en ufak bir ışığın görülememesiydi. Enerji güvenliği konusunda da mevcut çalışmaların hızlandırılması çağrısının ötesine geçemeyen AB’nin somut adım attığı iki başlığı ise Avrupa'nın geleceği konusunda fikir üretecek olan akil adamlar grubunun üyelerinin belirlenmesi ve Fransa'nın inisiyatifiyle hazırlanan göç paketine onay verilmesi oluşturdu.

İlgili bağlantılar

XS
SM
MD
LG