Erişilebilirlik

Sudan'a Silah Ambargosu İhlal Ediliyor


Merkezi Amerika'da bulunan Human Rights First - Önce İnsan Hakları adlı kuruluş, yaklaşık 30 ülkenin Sudan'a silah ihraç ederek Birleşmiş Milletler'in Darfur'a uyguladığı silah ambargosunu ihlal ettiğini söyledi.

Kuruluş yayınladığı raporda Sudan'ın, BM ambargosunun 2004 yılında yürürlüğe girmesinden buyana milyonlarca dolarlık silah satın aldığını ileri sürüyor. BM ambargosu ülkelerin Sudan'a silah satışını engellemesini şart koşuyor.

Önce İnsan Hakları adlı kuruluş, Çin'in Sudan'a milyonlarca dolarlık silah sattığını ancak toplam satış bedelini 1 milyon dolardan az gösterdiğini söylüyor.

Iran'ın ise Sudan'a 2004 yılından bu yana en az 12 milyon dolarlık silah, Rusya'nın ise 33 yeni savaş uçağı sattığı belirtiliyor. Kuruluş bu bilgileri halka açık bilgi bankaları aracılığıyla elde ettiğini belirtiyor. Sudan'a silah satarak BM ambargosunu ihlal eden diğer ülkeler arasında Türkiye, Beyaz Rusya, Kıbrıs, Kenya, Suudi Arabistan, Senegal, Slovakya ve İspanya da bulunuyor.

Silahları doğrudan olmayan yollarla Sudan'a ulaşan ülkeler listesinde ise Amerika, Almanya, Fransa ve İngiltere bulunuyor.

XS
SM
MD
LG