Erişilebilirlik

Onbeş AB Üyesinden Ekonomik Plan


Tek para birimi Euro’yu uygulayan ülkeler birliği Eurogrup liderleri küresel mali krize daha köklü çözüm getirmek için Paris’te toplandılar. Piyasalara güçlü bir mesaj vermek isteyen 15 Eurogroup ülkesi, ortak plan üzerinde anlaştı. Buna göre, geçici olarak bankalar arası verilen kredilerin garantisi, hükümetler olacak. Bu ülkelerdeki en büyük bankaları batmaktan kurtarmak için, devlet sermaya aktaracak. 15 ülke, planın ayrıntılarını bugün kendi ülkelerinde anlattıktan sonra, ‘eş zamanlı’ olarak açıklama yaparak borsaların ateşini düşürmeye çalışacak.

Geçtiğimiz hafta boyunca yapılan G-4, G-7, G-20 toplantılarından çıkan hiçbir sonuç piyasaların ateşini söndürmeye yetmeyince, Avrupa Birliği daha köklü önlemler almak için dün Paris’te bir araya geldi. Ortak para uygulaması kapsamındaki 15 Eurogroup üyesi ülke, Elysee Sarayı’nda 3 saati aşkın süreyle toplanarak sonunda, ortak bir ‘eylem planı’ üzerinde anlaştı. İngiltere Başbakanı Gordon Brown’un önerisiyle gelen ortak plana en çok Almanya Başbakanı Angela Merkel direndi.

Toplantıya 15 ülke liderinin yanısıra Eurogroup Başkanı Jean Claude Juncker, Avrupa Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso ve Avrupa Merkez Bankası Başkanı Jean Claude Trichet katıldı. Toplantı sonrası kameraların karşısına üç Avrupalı yöneticiyle çıkan Sarkozy, planın ana hatlarını açıkladı.

Krizin bütün boyutlarına çözüm getirecek ortak bir plan üzerinde anlaştıklarını kaydeden Sarkozy, bankalararası kredilerin 2009 yılı sonuna kadar devlet garantisi altına alınacağını açıkladı. Sarkozy, bankaların da devlete garantörlük karşısında ödeme yapacaklarını belirtti.

Sarkozy ve Avrupalı yöneticiler tarafından açıklanan Plan’a göre:

Adımlar ortak atılacak ama bankaların kurtarılması için ortak fon oluşturulmayacak. Her ülke özel durumuna göre farklı uygulamalar sergileyecek.

Eurogroup üyesi 15 ülke, 2009 yılı sonuna kadar, bankalararası kredilerin garantörü olacak. Buradaki amaç, bankaların finans sorununu çözerek, tıkanıklığı aşarak, bankalardan kredi isteyen şirket ve özel kişilerin kredi ihtiyaçlarının karşılanması.

Bu garantörlük 5 yıl devam edecek. Ancak bankalar da, devletin garantörlüğüne karşı bir bedel ödeyecekler.

Devlet, batma tehlikesi ile karşı karşıya olan bankaya sermaye aktarımı yapabilecek.

Bankaların batmasına neden olan yöneticiler cezalandırılacaklar. Bundan böyle bankaların içinde bulunduğu durumdan sorumlu olan yöneticiler hesap verecek.

Avrupa Konseyi 15-16 Ekim tarihinde toplanarak planı görüşecek. AB bünyesinde krizi yönetecek bir organ oluşturulacak.

Amerika 'yeni bir finansal sistem kurulması' konusunda ikna edilecek, uluslararası bir konferans toplanarak ortak eylem fikri dünya geneline yayılacak.

Eurogroup planı Çarşamba ve Perşembe günü toplanacak AB Konsey toplantısında görüşülecek. Ardından uluslararası bir konferans ile dünya ülkelerinin ortak hareket etmesini amaçladıklarını duyurdu. Bugün Almanya, Fransa ve İtalya başta olmak üzere Eurogroup ülkeleri eş zamanlı olarak eylem planı ve Sarkzoy’nin dün açıklamaktan kaçındığı plan için her devletin ne kadar para aktaracağını resmi olarak duyuracaklar. Plan en geç bu hafta sonu tüm katılımcı ülkelerde yürürlüğe girecek.

XS
SM
MD
LG