Erişilebilirlik

Washington'da Ekonomi Zirvesi


Dünya borsalarındaki istikrarsızlık sürerken, Dünya liderleri krize çözüm bulmaya çalışıyor.

Uluslararası Para Fonu ve Dünya Bankasının bu hafta sonu yapılacak toplantısında mali kriz ele alınacak. Ancak Amerika, Kanada, Japonya, İngiltere, Fransa, İtalya ve Almanya'dan yetkililer toplantıyı beklemeden başkente geliyor.

IMF ve Dünya Bankası yetkililerinin de katılacağı Yediler grubu toplantısında küresel önlemler üzerinde durulması bekleniyor.

Amerikalılara güvence vermeye çalışan Başkan Bush, bugün bir açıklama yaparak, yönetimin küresel mali krize çözüm bulma yolunda elinden gelen her şeyi yaptığını söyledi.

Başkan, yönetimin 700 milyar dolarlık kurtarma paketini de savundu ancak etkilerinin görülmesi için zamana ihtiyaç olduğunu savundu.

Bu sabah yüzde beşe yakın değer kaybeden Amerikan borsaları daha sonra biraz toparlandı. Avrupa borsalarında çalkantı sürerken Rusya ve Hindistan'da borsaların yüzde 10'dan fazla değer kaybetmesi üzerene hükümet işlemleri durdurdu.

Japonya yoksul ülkelerin mali krizle mücadele etmelerini kolaylaştırmak üzere uluslararası bir yardım fonu oluşturulmasını istiyor.

Maliye Bakanı Shoichi Nakagawa'nın, acil fonla ilgili planını, Washington'daki Yediler grubu toplantısına sunacağı öğrenildi.

Haberlere göre, plan, G-7 ülkelerinin, yardım parasının, Uluslararası Para Fonu aracılığıyla ihtiyacı olan ülkelere aktarılmasını öngörüyor.

Acil Kredi fonuna, Çin ve petrol zengini bazı Ortadoğu ülkelerinin de katkıda bulunması bekleniyor.

XS
SM
MD
LG