Erişilebilirlik

Almanya'da Otomobil Sektöründe Panik


Dünya piyasalarini etkisi altına alan ekonomik kriz, Almanya’da reel sektörde etkisini göstermeye başladı. Federal Hükümetin bankalardaki mevduatlara yüzde 100 garanti vermesine rağmen, otomobil sektörü panik yaşıyor.

Almanya’da ekonominin lokomotifi otomobil sektörü. Toplam 1,5 milyon kişinin doğrudan yada dolaylı olarak iş olanağı bulduğu sektör, yılda 6 milyonun üzerinde araç üretimiyle dünyada ABD ve Japonya’nın ardında üçüncü sırada yer alıyor. Ancak Amerika’dan başlayıp Avrupa’yı da sarsan ekonomik kriz, Almanya’daki otomobil satışlarını vurdu. Almanya Otomotiv Üreticileri Birliğini’nin verilerine göre 2008’in ilk 8 aylık döneminde satışlar yüzde 5 azalarak 4 milyon adede geriledi. Eylül ayındaki küçülme ise yüzde 15 olarak tahmin ediliyor. Yılın ilk dönemindeki kan kaybı akaryakıta gelen rekor zamlarla gerekçelendirilirken, son kayıplara ise doğrudan global kriz neden olarak gösteriliyor.

Otomobile talebin küresel ekonomik krizle bağlantılı önümüzdeki dönemde daha da azalacağından ve özellikle ABD’ye satışların felç olacağından yola çıkan Alman üreticiler,n bir bölümü geride kalan günlerde bantları durudurma kararı aldı. General Motors’un Avrupa işletmesi Opel, Türk işçilerinin çok yoğun olarak çalıştığı Bochum kentindeki fabrikasında üretimi bir haftalığına durdurdu ve yıl sonuna kadar 40 bin daha az otomobil üretileceğini duyurdu. Ford ise Saarlouis tesislerinde çalışan sınırlı sözleşmeli personele çıkış vereceğini bildirdi. BMW Leipzig’deki fabrikasında üretimi Ekim ayının sonunda dört gün durduracağını açıklarken, ülkenin en önemli otobobil üreticisi Mercedes Noel tatilinde çalışanlara zorunlu izin verileceğini, ayrıca üretiminde kısıltmaya gidileceğini haber verdi. Almanya’da sektörün önde gelen bir işletmesinde ticari danışman olarak görev yapan Ali Haydar Berkpınar, krizin sadece otobobil sanyini değil, doğrudan tüketiciyi de etkilediği görüşünde.

Otomobil sektörünün temsilcileri Federal Başbakan Merkel’e yaptıkları ortak çağrıda kazanç düşüşünü telafi edebilmek için devletin kredi imkanlarının genişletilmesini talep ettiler. Sektöre yakın çevreler, sektördeki krizin sonucunda en az 100 bin kişinin önümüzdeki üç yıl içinde işinden olabileceğini ileri sürüyorlar. Ali Haydar Berkpınar işci çıkartmalarından öncelikle Türklerin olumsuz etkileceğini belirtiyor.

Bu arada Almanya küresel kriz nedeniyle gelecek yıl için ekonomide büyüme öngörüsünü aşağıya çekti. Hükümete bağlı Alman Ekonomik Araştırmalar Kuruluşu DIW 2009’da ekonomik büyümenin yüzde 1 olacağı tahmininde bulundu. Konjonktürde beklenen yavaşlamanın işsizlik oranına da yansıyacağını ifade eden kuruluş, işsiz sayısının tekrardan 3,5 milyon sınırını geçebileceğini duyurdu.

XS
SM
MD
LG