Erişilebilirlik

9 Ekim Amerikan Basınından Özetler


New York Times, seçimi kim kazanırsa kazansın Amerika’nın Irak’taki askerlerinin büyük bir kısmının geri çekileceği görüşünde. Gazete, Afganistan’daki gelişmelerin ve Irak’la yapılacak güvenlik anlaşmasının, çekilmeyi zorunlu kılacağı yorumunda bulunuyor.

"Söz konusu anlaşma, Bağdat aksi talepte bulunmadıkça Amerikan askerlerinin 2011 sonuna kadar Irak’tan çekilmesini öngörüyor. Amerika, net bir tarih ve geri çekilme planı belirleyerek, Iraklıları, ülkede istikrarı sağlayacak siyasi reformları hayata geçirmeye zorlayabilir. Geri çekilmenin güvenli, düzenli ve Irak ile komşularına zarar vermeyecek bir biçimde gerçekleştirilebilmesi için derhal yapılması gereken işler var. Bush yönetimi, Şii ağırlıklı hükümeti, Sünnilerin güvenlik güçlerine dahil edilmesi konusundaki sözünü tutmaya ikna etmelidir. Irak parlamentosu, uzun süredir sürüncemede kalan yerel seçim yasasını kabul etmelidir. Ne yazık ki Kerkük sorunu ile petrol gelirlerinin paylaşımı konusuna hala çözüm bulunabilmiş değil. Washington ve Bağdat için zaman giderek azalıyor."

Christian Science Monitor Amerika’da devletin rolünün giderek artacağı öngörüsünde bulunuyor ve başkan adayları Barack Obama ile John McCain’in de ekonomide ve sosyal yaşamda devlet müdahalesini artıracak politikalar savunduğunu belirtiyor.

"Kendine bakamayacak durumdaki insanlara devletin bakması gerektiğini savunanların oranı % 69’u buluyor. Amerikan halkı, vergilerin artırılması anlamına da gelse, devletin bütün vatandaşlara sağlık sigortası garantisi vermesi gerektiğini savunuyor. Ancak halkın Washington’dan beklentisi artarken, devletin de önünde iki ciddi engel var. Bunlardan biri bütçe açığı ve borçlar. Adaylar, yaptıkları tartışmada bazı fedakarlıkların gerekli olacağı belirtmekle birlikte ayrıntıya girmedi. İkincisi ise devletin bu kadar işi yapabilecek kadrolara sahip olmaması. Amerika, devlet müdahalesinin arttığı bir döneme giriyor. Ama ekonomi böylesine kötü durumdayken, devlet bu yükü kaldırabilir mi, bilinmiyor."

Washington Post Cumhuriyetçi başkan adayı John McCain’in, aldıkları konut kredilerini ödemekte zorlanan ev sahipleri için gündeme getirdiği kurtarma planını eleştiriyor. Gazete, 300 milyar dolarlık bir devlet desteği gerektiren planın sağlam gerekçelere dayanmadığını savunuyor.

"McCain’in planı, benzer bütün planlar gibi ciddi soru işaretleri içeriyor. Bu plan hesapsız, kitapsız bir biçimde kredi alanları ve verenleri ödüllendiriyor. Ayrıca Wall Street’in söz konusu kredileri, toplam konut kredileri içinde hangi hisse senetlerinin içine soktuğunu bulup çıkartacak mekanizmalar içermiyor. Üstelik McCain’in planı, Haziran’da kabul edilen ve 1 Ekim’de yürürlüğe giren Ev Sahiplerinin Ümidi adlı federal planla da çelişiyor. McCain, önerdiği planın krizi atlatmakta nasıl işe yarayacağını ve Bush yönetimi tarafından halen uygulanan planlardan nasıl daha etkili olacağını net bir şekilde ortaya koymalıdır."

Boston Globe ise seçim kampanyasında suçla mücadele konusuna yeterince değinilmemesinden şikayetçi. Yapılan yorumda, her iki adayın da silah edinme hakkını savunduğu vurgulanıyor.

"Son on yılda suç oranlarında ciddi bir düşüş yaşansa da, bu sorun, Amerika’nın birçok kentinde insanların en önemli kaygılarından biri olmayı sürdürüyor. Bu konuda konuşmaya çekinen adaylar, konunun gündeme gelmemesinden memnun gibiler. Bu nedenle her ikisi de suçla mücadele edecek bir lider görüntüsü çizmiyor."

XS
SM
MD
LG