Erişilebilirlik

Kıbrıs Müzakerelerine Uluslararası Destek


Aralarında Amerika eski başkanı Jimmy Carter'ın da bulunduğu uluslararası toplumdan bir grup deneyimli lider Birleşmiş Milletler barış müzakerelerine destek vermek üzere dün Kıbrıs'a gitti.

Eski Başkan Carter, Güney Afrikali dini lider Desmond Tutu ve Cezayir eski Dışişleri Bakanı Lahtar İbrahimi, Kıbrıs'ta uzun vadeli bir barışın sağlanması konusunda son günlerde kaydedilen ilerlemeye uluslararası toplumun dikkatini çekmek üzere dün Ada'ya gitti.

Liderler Ada'ya varışlarında Kıbrıs Rum Cumhurbaşkanı Dimitris Hristofyas ve Türk Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat'ı, gösterdikleri çabadan ötürü takdir ettikleri söylediler.

Ziyareti Kıbrıs'ta taraflar arasında iletişime yardımcı olan Slovakya'nın Kıbrıs Büyükelçiliği sponsor ediyor.

Slovakya'nın Kıbrıs Büyükelçisi Anna Tourenikova, Kıbrıs'ta toplumlararası diyalogun yaklaşık 20 yıldır devam ettiğini ve tarafların bir araya gelerek, birbirlerini dinlemeye ve müzakere sürecine katkıda bulunmaya çalıştıklarını söyledi.

Hristofyas ve Talat yeni müzakerelere 3 Eylül'de başlamıştı.

Ancak son haftalarda müzakerelerde sorun yaşandığı öğrenilmiş ve Amerika'nın Sesi'ne konuşan Birleşmiş Milletler Sözcüsü Joe Dias ilk başlardaki iyimser havanın güç kaybettiğini doğrulamıştı.

Tarafların durumu daha sakin bir kafayla değerlendirmeye başladığını söyleyen Dias hala iyimser olduklarını ve Mart'tan bu yana büyük ilerleme kaydedildiğini belirtti.

Jimmy Carter Kıbrıs siyasetine yabancı değil. 1978 yılında Amerika'nın başı çektiği Kıbrıs Barış Planından sorumlu olan Carter'ın çabaları o zaman sonuçsuz kalmıştı. 12 maddelik plan Amerika, İngiltere ve Kanada tarafından ortaya atılmış ve iki bölgeli bağımsız bir federal cumhuriyet kurulmasını önermişti.

Kıbrıs eski Türk Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş, sembolik olmakla birlikte Carter'ın ziyaretinin bir çok Kıbrıslı tarafından olumlu karşılandığını söyledi.

Denktaş Carter'ın insan hakları alanındaki çalışmalarının bilindiğini ve geç kalınmakla birlikte açık fikirliliğiyle bilinen Carter'ın yararlı olabileceğini ifade etti.

XS
SM
MD
LG