Erişilebilirlik

7 Ekim Amerikan Basınından Özetler


Washington Post mali krizin Avrupa’yı da sarstığını belirtiyor. Gazete, krizin atlatılması için Avrupa’da eşgüdümlü bir politikanın hayata geçirilmesi gerektiğini vurguluyor.

"Avrupa’da, para arzını ve faiz oranlarını belirleyen tek bir merkez bankası var. Ancak, üye ülkeler kendi sınırlarındaki bankacılık kurallarını ve diğer önemli düzenlemeleri hala kendileri belirliyorlar. Her ülkenin banka mevduatlarına ayrı ayrı güvenceler vermeye başlaması, paranın da daha güvenli bölgelere kaymasına neden oluyor. Büyük ülkelerin hükümetleri, Amerika’daki gibi bir kurtarma planına karşı çıkıyor. Avrupa entegrasyonunun maliyetinin büyük bir kısmını üstlenen Almanya, böyle bir plana en fazla karşı çıkan ülke konumunda. Ancak milliyetçi dürtülerle hareket edilecek bir zamanda değiliz. Avrupa ülkeleri, yaşanan sıkıntıların daha da artmaması için hem birbirleriyle hem de Amerika’yla koordineli hareket etmelidir."

New York Times başkan adayları Barack Obama ile John McCain arasındaki ikinci tartışmanın bugün gerçekleşeceğini hatırlatıyor. Gazete, adayların mali kriz nedeniyle politikalarında ne tür değişikliklere gidecekleri konusuna odaklanması gerektiğini savunuyor.

"Kriz, adayların verdikleri sözleri ve planlarını değiştirecektir. En önemli gündem maddesi ise kamu kaynaklarının nereye harcanacağından çok, adayların vergi politikalarının nasıl değişeceği. Ayrıca krizden etkilenen ev sahipleri konusunda nasıl bir çözüm önerdikleri de merak ediliyor. Seçmenler, adayların buna benzer bir krizin tekrarlanmasını önlemek için mali sistemde nasıl bir reform düşündüklerini de öğrenmek istiyor. Mali krizle ilgili cevaplar büyük önem taşıyor. Adayların bu konudaki düşüncelerini açık ve net bir şekilde ifade etmesi gerekiyor."

USA Today adayları birbirlerine karşı karalama kampanyası yürütmekle suçluyor. Gazete, seçmenin asıl gündeminin ise mali kriz ile Afganistan ve Irak savaşları olduğunu kaydediyor.

"Cumhuriyetçi Parti’nin başkan yardımcısı adayı Sarah Palin, Barack Obama’yı terörist dostu olmakla suçluyor. Obama’nın seçim kampanyası ise McCain’i yolsuzluğa bulaşmakla itham ediyor. Artık yeter. Obama’nın teröristlere yardım ettiğini veya McCain’in dolandırıcı olduğunu ciddi bir şekilde düşünen herkes ya umutsuz bir partizanlık içindedir ya da delirmiştir. Aklı başında herkes, bu tür iddiaları suçlamayı gündeme getirenin zayıflığı olarak değerlendirecektir. Bu tür karalama kampanyaları normal zamanlarda bile tepki toplar. Ancak yeni başkanı bekleyen sorunlar göz önüne alındığında bunlar artık sorumsuzluk düzeyine varıyor."

Washington Post NATO’nun geleceğine ilişkin belirsizliklerin sürdüğü görüşüne yer veriyor. Claude Salhani imzalı haberde, Türkiye’nin NATO içindeki konumuna ilişkin şu ifadeler kullanılıyor:

"Avrupa, Orta Asya ve Ortadoğu arasındaki coğrafi konumuyla önemli bir NATO üyesi olan Müslüman Türkiye, ittifaka sadık mı kalacak yoksa saf değiştirerek yakın komşusu Rusya’dan yana mı taraf olacak? Türkiye’nin Avrupa Birliği üyeliğinin geciktirilmesi, Türklerin tavrı konusunda etkili olabilir. Tehdidin daha güneye kaymasıyla birlikte, NATO’nun Ankara’yı memnun etmek ve istihbarat toplama kapasitesini artırmasını sağlamak için Türkiye ile daha sıkı bir işbirliğine gitmesi gerekir."

XS
SM
MD
LG