Erişilebilirlik

Avrupa Ülkeleri Mali Krizle Mücadele Ediyor


Avrupa ülkeleri, küresel ekonomik krize karşı daha eşgüdümlü hareket edilmesi çağrısının yapıldığı haftasonu toplantısının ardından güç durumdaki bankaları kurtarmak için harekete geçti.

Almanya’da devlet yetkilileri ve iş çevreleri, zor durumdaki Hypo Emlak Kredi Bankası’nı kurtarmanın yollarını görüştü. Bankayı kurtarmak için hazırlanan 48 milyar Dolarlık paket sonuç vermemişti.

Almanya Başbakanı Angela Merkel, Hypo bankasının kurtarılması için yoğun çaba sarfedildiğini, bu bankanın yaşadığı güçlüğün tüm mali sistemi zora sokmasına izin verilmeyeceğini açıkladı.

Belçika da, Hollanda’yla ortak girişim olan Fortis bankasını kurtarmak için bankaya alıcı arıyor. Hollanda bir süre önce bankanın kendi sınırları içindeki faaliyet ve varlıklarına el koymuştu.

Fransız, İngiliz, Alman ve İtalyan liderler, dün Paris’te biraraya gelmiş ve özel bankacılık sektörünü desteklemek üzere resmi bir anlaşma imzalamaya karar vermişti.

Avrupa ülkelerindeki mali sistem, Amerika’da yaşanan ekonomik krizden önemli ölçüde etkilenmiş durumda.

Bu arada Amerikan Wachovia bankasının, Wells Fargo’ya satışı mahkeme kararıyla geçici olarak durduruldu. Wachovia’yı daha önce çok daha az paraya satın almaya çalışan Citygroup tarafından yapılan açıklamada, Wachovia’nın daha önce kendileriyle vardığı sözleşme kurallarını ihlal ettiği bildirildi.

Amerikan Kongresi Cuma günü, toplamı 700 milyar doları bulacak ekonomik kurtarma paketini onaylamıştı.

XS
SM
MD
LG