Erişilebilirlik

2 Ekim Amerikan Basınından Özetler


Washington Post Senato’nun kabul ettiği kurtarma planının Temsilciler Meclisi tarafından da onaylanması gerektiğini vurguluyor. Kurtarma planının mükemmel olmadığını kaydeden gazete, bununla birlikte uzun tartışmalarla kaybedecek zaman bulunmadığını belirtiyor:

Kurtarma planına ilişkin bütün lehte ve aleyhte görüşleri bir kenara bıraktığınızda, bu plan aslında bugünü kurtarmak adına gelecekteki refahımızdan çalmak anlamına geliyor. Bütün ülke açısından ikinci bir şans anlamına geliyor. Bankalar açısından, Kongre açısından ve Amerikan aileleri açısından acı ancak gecikmiş reçetenin etkisini göstermesi için zaman kazanmak anlamına geliyor. Bu plan hoşunuza gitmeyebilir ancak zor tercihlerde bulunmaktan kaçma şansımız yok. Bu tercihi, ya göreceli olarak daha sakin bir dönemde ya da bir kargaşa ortamında yapacağız.

Los Angeles Times Temsilciler Meclisi’nde reddedilen 109 sayfalık planın Senato’da 451 sayfaya çıktığını yazıyor. Gazete, eklenen yeni unsurlarla, kurtarma planının kamuoyunda daha fazla destek bulabileceği görüşünü savunuyor:

Senato’nun kabul ettiği ve bu hafta içinde Temsilciler Meclisi’nde de oylanması beklenen planda yönetimin hazırladığı temel niteliklere dokunulmadı. Maliye Bakanlığı yine finans kuruluşlarını kurtarmak amacıyla ellerindeki sorunlu varlıkları satın alacak. Eğer kurtarma planı doğru bir biçimde uygulanırsa, hükümetin bu sorunlu varlıklar için aşırı ödeme yapmasına gerek kalmadan mali piyasalarda bir rahatlama sağlanacaktır. Kongre üyelerinin de plana eklenen bütün unsurlara rağmen aslında oylayacağı şey budur.

New York Times Pakistan istihbaratının yıllardır hem Batı’yla iyi ilişkiler geliştirdiğini hem de Taleban gibi aşırı uçlara destek verdiğini belirtiyor. Gazete, bu nedenle Pakistan istihbaratında bir temizlik yapılmasına büyük ihtiyaç duyulduğunu ifade ediyor:

Genelkurmay Başkanı Kayani, istihbarat servisinin başına kendisine bağlı bir isim olan Ahmet Paşa’yı getirdi. Şimdi bu iki isim, yozlaşmış kişileri görevden almalı ve artık Pakistan’ın hiçbir aşırı örgütü desteklemeyeceğini göstermelidir. Kaybedecek zaman yok. Militanlar, ellerindeki fırsatı değerlendirerek Afganistan’daki saldırılarında daha gelişkin taktikler, silahlar ve iletişim yöntemleri kullanıyorlar. Geçen ay, İslamabat’taki Marriot oteline düzenlenen bombalı saldırı, aşırı uçların artık doğrudan Pakistan’ı da hedef alabildiklerini gösteriyor.

Boston Globe giderek artan korsanlık olaylarına dikkat çekiyor. Gazete, özellikle Somali açıklarındaki korsanlık vakalarının uluslararası ticareti ve bölgesel istikrarı tehdit eder boyuta ulaştığını vurguluyor:

Bu yıl içinde 60’ı aşkın gemi saldırıya uğradı. Bunlardan 30’una korsanlarca el kondu. Rehineler için ödenen fidye miktarı 30 milyon doları aştı. Bu paranın bir kısmı Amerika’ya olduğu kadar Rusya’ya da düşman olan El Kaide bağlantılı fanatiklerin eline geçti. Eğer korsanların Rus tanklarını taşıyan Ukrayna gemisini kaçırması Rusya ile Amerika’nın deniz güvenliğini sağlamak ve Somali’de devlet otoritesini yeniden kurmak için birlikte çalışmalarına zemin oluşturacaksa, çapulculukları uluslararası hukuka da hizmet etmiş olacaktır.


XS
SM
MD
LG