Erişilebilirlik

26 Eylül Amerikan Basınından Özetler


Christian Science Monitor Gürcistan ile Rusya arasında yaşanan krizde Amerika ile Avrupa Birliği’nin çelişkili mesajlar verdiğini yazıyor. Gazete, bu nedenle Kafkasya’da, Türkiye ve İran gibi yeni oyuncuların devreye girdiği görüşüne yer veriyor:

"Rusya ile Gürcistan arasındaki savaşa çözüm bulma çabaları Avrupa, Amerika, Rusya ve Kafkasya’da tedirgin bir ‘bekle ve gör’ dönemine girmiş bulunuyor. Küresel krizin tam ortasında, ilgili tüm taraflarda bir mola verme anlayışı öne çıkıyor. Bu süreçte yeni oyuncular devreye giriyor. Fransa Uluslararası İlişkiler Enstitüsü’nden Thomas Gomart’a göre, Amerikan dış politikasındaki belirsizlik, Türkiye ve İran açısından şimdiye kadar görülmemiş bir biçimde kapıların açılmasına neden oldu. Tahran, boru hatlarının daha da güneye indirilmesi halinde, enerji dağıtımını üstlenebileceğini bildirdi. Ancak bu öneriye Rusya’nın sıcak bakması beklenmiyor. Türkiye ise Kafkasya’da arabulucu olarak daha büyük bir rol üstlenme arayışında."

Washington Post Irak’ta yerel seçim yasasının kabul edilmesini siyasi istikrarın sağlanması açısından önemli bir adım olarak yorumluyor. Gazete, Irak’taki gelişmelerin umut verici olduğunu vurguluyor:

"Irak’ta daha çözülmesi gereken birçok sorun var. Petrol gelirlerinin bölgeler arasındaki paylaşımı sorununu çözecek ve böylece yeni yatımlar için ortam oluşturacak olan bir siyasi uzlaşma sağlanması bunların başında geliyor. Görünen o ki Bush yönetiminin, Amerikan askerlerinin takviye edilmesi sayesinde siyasi konularda bir ilerleme sağlanacağı yönündeki umudu artık gerçek olmaya başlıyor. Demokrat Parti başkan adayı Barack Obama, askerlerin geri çekilmeye başlamasının, Iraklı liderleri bir uzlaşmaya zorlayacağını savunuyordu. Ne var ki, yaşananlar bunun aksini kanıtlıyor. Amerikan askerlerinin sağladığı güvenlik ortamı sayesinde Irak meclisinde bir uzlaşma sağlanabiliyor ve özgür seçimler mümkün olabiliyor."

New York Times Bush yönetiminin hazırladığı 700 milyar dolarlık kurtarma planının sadece Wall Street’i kapsamaması gerektiğini savunuyor. Gazete, evleri haciz tehdidi altında bulunanların da desteklenmesi çağrısında bulunuyor:

"Yönetimin sadece Wall Street’i değil ev sahiplerini de kurtarması gerektiğini vicdani olarak savunabilirdik. Ancak buna hiç gerek yok. Temel ekonomi bilgisi bile haciz yarasının iyileştirilmesiyle, vergi mükelleflerinin 700 milyar dolarının daha iyi korunacağını gösteriyor. Kongre’de kabul edilecek bir kurtarma planı, konut kredilerini ödemekte zorlanan ev sahiplerine icra mahkemelerinde borçlarını yeniden düzenleme fırsatı da tanımalıdır. Eğer Maliye Bakanı Henry Paulson buna itiraz etmeyi sürdürürse, Kongre de ev sahiplerinin kurtarılması konusunda ısrarcı olmalıdır."

Kurtarma planı konusunda hala bir uzlaşmaya varılamadığını kaydeden USA Today piyasaların bir an önce sonuç çıkmasını beklediği yorumunda bulunuyor. Gazete, gecikmenin faturasının ağır olacağı uyarısında bulunuyor:

"Normal zamanlarda, tüm seçenekleri gözden geçirmek mümkün olabilirdi. Ancak şu anda normal bir dönemden geçmiyoruz. Kırılgan mali piyasalar, Washington’un ya hemen harekete geçmesi ya da zaten zor durumda olan ekonomiyi tamamen yere serecek bir kredi krizini göze alması gerektiği konusunda uyarıyor. Perşembe günü genel çerçevesi açıklanan planın işe yarayıp yaramayacağı belirsiz. Üstelik plana tepki göstermek için çok haklı nedenler de var. Ancak, bu plan felaketi atlatmak için iki partinin üzerinde ortak biçimde çalıştığı bir plan."

XS
SM
MD
LG