Erişilebilirlik

Gül Ermenistan'la İlişkilerden Umutlu


BM Genel Kurul çalışmalarına katılmak üzere New York'ta bulunan Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün temaslarına Türkiye Ermenistan ilişkilerinin geleceği damgasını vurdu.

Amerikan Türk Cemiyeti'nin düzenlediği toplantıda gazetecilerin sorularını yanıtlayan Cumhurbaşkanı Gül, Türkiye ile Ermenistan arasında olumlu bir iklim oluşturmayı amaçladığını belirterek, "bununla ilgili gayet ümitliyim" dedi. Ermenistan'a son ziyaretinin futbol vesilesiyle gerçekleştiğini ve Ermenistan Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan'ın davetinin cesur bir adim olduğunu belirten Gül, "ben de aynı cesaretle karşılık verdim ve gittim. Bu ziyaretimizde sadece maç seyretmedik tabii, çok detaylı bir şekilde hem ikili ilişkileri, hem Kafkasya, hem Azerbaycan, Ermenistan meselelerini konuşma fırsatı bulduk" diye konuştu.

Amacının Kafkaslar'da, bölgede ve Türkiye ile Ermenistan arasında olumlu bir iklim oluşturmak olduğunu söyleyen Gül, "bu iklim aradaki problemleri yok etsin ve her şey normalleşsin, bununla ilgili gayet ümitliyim" dedi. Gül, "Kafkaslar'daki konjektür, Gürcistan-Rusya meselesi, bütün bunlar hepimizin dikkatini, diyalog yoluyla konuşarak problemleri aradan kaldırmanın gereğine çeviriyor. Problemleri donmuş bir şekilde bırakmak çok tehlikeli, her an patlayabiliyor, buz dağından olmadık büyük problemler ortaya çıkabiliyor" diye ifadeler kullandı.

Ermenistan Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan da BM genel kurulunda dun bir konuşma yaptı. Soykırım iddialarını dolaylı olarak dile getiren Sarkisyan, Cumhurbaşkanı Gül ile iki ülke arasındaki sorunları çözme konusunda anlaştıklarını söyledi. Türkiye, Azerbaycan ve Ermenistan dışişleri bakanları bugün New York'ta üçlü bir görüşmede bir araya gelecek.

Bu arada, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'e, Dış Politika Derneği tarafından Türkiye'nin Ortadoğu'da barışın gelişmesine katkılarından dolayı madalya verildi. Madalya töreninde bir konuşma yapan Gül, Ortadoğu, terör, AK Parti'nin kapatma davası, laiklik ve enerji nakil hatlarına yönelik katılımcıların sorularına da cevap verdi. Anayasa Mahkemesi'nde açılan AK Parti'yi kapatma davasına yönelik bir soruya Gül, "Bu bizim iç meselemizdi. Bağımsız mahkeme kararı ile bu dava karara bağlandı" dedi. Annapolis Konferansı'nın da, barışçıl Ortadoğu çabalarına taze bir hız verdiğini belirten Gül, bunun çözüm için fırsat olduğunu ve kaçırılmaması gereğine olan inancını dile getirdi.

Türkiye'nin arabuluculuğu ile gerçekleştirilen Suriye-İsrail dolaylı görüşmelerinin önemli bir adım olduğunu belirten Gül, bunun devam etmesini umut ettiğini kaydetti. Öte yandan dün akşam Türk Kültür Merkezi adli kurulusun düzenlediği dostluk gecesine katılan Gül, yemekte uyguladığı baskıcı politikalarla uluslararası toplumun tepkilerini çeken Zimbabwe Devlet Başkanı Robert Mugabe ile aynı masayı paylaştı.

XS
SM
MD
LG