Erişilebilirlik

Jeffrey'nin Atanması Onaylanacak


Amerika, Ankara’ya yeni Büyükelçisini atamaya hazırlanıyor. Ulusal Güvenlik Danışman Yardımcısı James Jeffrey’nin Ankara Büyükelçisi olarak atanmasının Senato tarafından onaylanması bekleniyor. Jeffrey, dün, Senato Dış İlişkiler Komisyonu’nda üyelerin sorularını yanıtladı.

Ankara Büyükelçiliği’ne, Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışman Yardımcısı Büyükelçi James Jeffrey’nin atanmasının Senato tarafından onaylanması bekleniyor.

Senato Dış İlişkiler Komisyonu Başkanı Joe Biden, Demokrat Parti başkan yardımcısı adayı olarak seçim kampanyasını sürdürdüğü için Komisyona Massachusetts Senatörü John Kerry başkanlık etti. Jeffrey’nin Ankara’ya atanmasının değerlendirildiği oturuma, Kerry’nin dışında, sadece New Jersey Senatörü Robert Menendez katıldı. Ermeni lobisinin kuvvetle desteklediği bir isim olan Menendez, Jeffrey’ye Ermeni soykırımı iddiaları konusunda ısrarlı sorular yöneltti.

Menendez, Jeffrey’ye “Türkiye, 1915 olaylarını soykırım olarak tanırsa, biz de tanır mıyız” şeklinde bir soru sordu. Büyükelçi Jeffrey, bu konuda spekülasyon yapmadı ve Amerika’nın bu konudaki politikasının farklı unsurlara dayandığına işaret etti.

Jeffrey, karara varmadan önce, Amerika’nın başka ihtilaflara nasıl yaklaştığını ve ne şekilde hareket ettiğini değerlendirmek gerektiğini kaydetti. Jeffrey, bu iddiaların tanınıp tanınmamasında Türkiye ve Ermenistan’la ilişkilere dikkat edildiğini söyledi, ancak tek unsurun bu olmadığına dikkati çekti.

Bu arada, Menendez ve Kerry, Türkiye’nin 1915 olayları konusunda Ermenistan’la bir tarih komisyonu kurulması önerisine de tepkilerini dile getirdi. Özellikle Menendez, ‘böyle bir tarih komisyonunun kurulmasının, tarihi bir gerçek olarak kabul edilen Ermeni soykırımının sorgulandığı’ anlamına geldiğini savundu ve “Amerika bu tarihi gerçeğin sorgulanmasına neden destek veriyor,” dedi. Jeffrey, Türkiye ve Ermenistan’ın diyalog kurmasının önemine işaret etti. Jeffrey, Türkiye’nin Ermenistan vatandaşlarına vize verdiğine, iki ülke arasında uçak seferlerinin yapıldığına, 70 bin Ermenistan vatandaşının Türkiye’de çalışmasına izin verildiğine ve bazı diplomatik açılımlar yapıldığına dikkati çekti.

Büyükelçi James Jeffrey, konuşmasında, Türkiye’nin Amerika’nın Irak’ta yakın bir ortağı olduğunu, iki ülke arasında güçlü askeri ilişkilerin bulunduğunu ve bu ilişkilerin son derece önemli olduğunu vurguladı. Jeffrey, Türkiye’nin Afganistan’da liderlik yaptığını, ve İran’ın nükleer programı konusunda Amerika’nın kaygılarını paylaştığını kaydetti. Türkiye’nin komşularıyla ilişkilerini normalleştirmesini desteklediklerini söyleyen Jeffrey, Türkiye – Ermenistan sınırının açılmasına, ticari ve diplomatik ilişkilerin kurulmasına destek verdiklerini belirtti. Büyükelçi Jeffrey, Washington’un Türkiye’nin Avrupa Birliği üyeliğini de desteklediğini hatırlattı.

Jeffrey, Amerika’nın da, Türkiye gibi, Irak’ın toprak bütünlüğünü desteklediğini vurguladı ve PKK’yla mücadelesinde Türkiye’ye destek verdiğini söyledi.

Jeffrey, Irak’ın kuzeyindeki sınır ötesi operasyonlarının “savunma” nitelikli olduğunu, başka herhangi bir hedef taşımadığını ve Türkiye’nin de bu gerçeği kanıtladığını söyledi.

Senato Dış İlişkiler Komisyonu oturumunda, Kıbrıs’ta çözüm arayışları ve Türkiye’nin arabuluculuğuyla Suriye ile İsrail arasında yürütülen görüşmelere destek verildi.

Senatör Kerry, konuşmasında Türkiye’nin kilit konumda olan bir NATO müttefiki olduğunu, bölgesel barışa katkıda bulunduğunu, Irak ve Afganistan’da Amerika’ya destek verdiğini vurguladı. Kerry, Türkiye ile Ermenistan arasındaki sorunlara çözümden iki tarafın da yarar sağlayacağını belirtti ve Ankara’yla Erivan arasındaki son açılımların cesaret verici olduğunu kaydetti.

Oturumun sonunda, Komisyona başkanlık eden Kerry, atamayı en kısa zamanda onaylamayı amaçladıklarını söyledi.

James Jeffrey, daha önce Türkiye’de üç kez görev yaptı.

XS
SM
MD
LG