Erişilebilirlik

Piyasalarda Tedirginlik Bitmedi


Amerikan hükümetinin finans sektörünü batık kredilerden kurtarmak için hazırladığı 700 milyar dolarlık program dünya yatırım piyasalarını istikrara kavuşturamadı.

Asya borsaları bu sabah değer yitirdi. Güney Kore ve Avustralyalı yatırımcılar, Amerikalı yatırımcılar gibi, bu planın dünyanın en büyük ekonomisini canlandırmak için yeterli olmadığını düşünüyor. Yatırımcıların paralarını hammaddelere yatırması nedeniyle petrol fiyatı dün yükseldi. En büyük bir günlük artışla 16 dolar yükselen bir varil petrolün fiyatı, 121 dolar oldu. Bu kadar büyük bir artış, Emtia Borsası Komisyonu'nun piyasada yasa dışı işlemler olup olmadığı konusunda soruşturma açmasına yol açtı.

Öte yandan Temsilciler Meclisi Finans Hizmetleri Komisyonu'nun Demokrat partili Başkanı Barney Frank, zor durumdaki finans şirketleri için hazırlanan kurtarma operasyonu üzerindeki anlaşmazlıkların giderilmekte olduğunu açıkladı. Barney Frank 700 milyar dolarlık programa, ev kredisini ödeyemeyen Amerikalılar'ın da dahil edilmesini, Beyaz Saray'ın kabul ettiğini belirtti. Başkan Bush Kongre'yi, planı derhal onaylamaya çağırırken, "tüm dünya Amerika'nın bu krizi nasıl çözeceğini merakla izliyor" dedi.

Plana, maliye bakanına fazla yetki tanıdığı, vergi mükellefinin sırtına yeni bir yük getirdiği için bazı Kongre üyeleri karşı çıkıyor. Bazı üyeler de, zarar eden finans şirketlerinin yöneticilerine yapılan dolgun ödemelerin yasayla sınırlandırılmasını istiyor. Amerikan finans sisteminin karşılaştığı sorunlar tüm dünya borsalarının büyük çapta değer kaybetmesine yol açtı.

Bu arada Yediler Grubu, uluslararası mali sistemi istikrara kavuşturmak için gereken her önlemi alacaklarını açıkladı. Dünyanın en zengin 7 ülkesinin maliye bakanları ve merkez bankası başkanları, dün telefon görüşmelerinde Amerika'nın şirket kurtarma planını değerlendirdi. Hafta sonunda açıklanan 700 milyar dolarlık kurtarma operasyonu, dünya mali piyasalarında farklı tepkilere yol açtı.

Bu arada Amerika'nın öndegelen iki yatırım bankası, Goldman Sachs ve Morgan Stanley statü değiştirerek mevduat bankası oldu. Amerika'da hükümet tarafından denetlenen mevduat bankaları Merkez bankasından borç alabiliyor.

XS
SM
MD
LG