Erişilebilirlik

Köln'deki Kongre Fiyaskoyla Sonuçlandı


Almanya’nın Köln kentinde inşası planlanan camiye karşı çıkan aşırı sağcı ‘Pro Köln’ adlı grupların öncülüğünde düzenlenen ve Avrupa’nın aşırı sağcı partilerini bir araya getirmeyi planlayan İslam karşıtı kongre fiyaskoyla sonuçlandı.

Avrupalı aşırı sağcıların haftalardır hazırlığını yaptığı ve yeni bir hareketin doğuşu olarak tanımladıkları ‘Anti İslamlaşma’ kongresi halktan ve karşıt gruplardan gelen yoğun tepkiler üzerine ikinci gününde yasaklandı. ‘İslamlaşmaya hayır, büyük Köln Camii’ne hayır’ sloganı altında geçen Cuma başlayan kongreye Avrupa’nın değişik ülkelerinden tanınmış aşırısağcı ve ırkçılar davet edilmiş, hedef olarak ise ‘Avrupa Özgürlük Partisi’ adı altında ortak bir parti çatısı oluşturulması belirlenmişti. Ancak Köln kentindeki bu buluşmaya karşı yoğun tepki veren çok sayıda örgüt, siyasi parti, müslüman örgüt ve kiliselerin net tavırları sonucunda aşırısağcı katılımcılar amaçlarına ulaşamadan dağıldılar.Kongrenin yapılmak istendiği alan etrafında iki gün boyunca binlerce karşı gösterici, insan zinciri oluşturarak, aşırısağcıların bir araya gelmesini engelledi.

Aşırı sağcıların miting yapmak istedikleri bir meydanı çevreleyen aşırısolcu karşı göstericiler zaman zaman polisle çatıştı. Çıkan olaylarda 8 polis yaralandı. Ancak yoğun güvenlik önlemleri nedeniyle olayların büyümesi engellendi. Köln halkının direnişi ile büyük bir hayal kırıklığı yaşayan aşırısağcılar, en büyük şoku ise polisin kongreyi güvenlik nedenleri ile yasaklamasıyla yaşadılar. Yasak sonrasında Almanya’nın değişik kentlerinden ve Avrupa ülkelerinden gelen aşırısağcı ve ırkçı siyasetçiler kenti terk etti. Aralarında çok sayıda Türk dernek ve kuruluşunun da olduğu karşı göstericiler, kongrenin bu şekilde sonuçlanmasını demokrasinin zaferi olarak nitelerken, aşırısağcı grupların ortak parti çalışmalarını kamuoyundan uzak yaşama geçirmeleri bekleniyor. Türkiye Araştırmalar Merkezi yöneticisi Faruk Şen verilen tepkinin ve karşı gösterilere binlerce insanın katılmasının olumlu olduğunu, ancak önceden kongreye izin verilmesini hala anlayamadığını söylüyor.Aşırısağcı oluşumlarla bağlantılı araştırmalarıyla tanınan Rosa Lüksemburg Vakfı sözcüsü Murat Çakır ise, Köln’deki kongre fiyaskosuna rağmen, aşırısağdaki yeni birlikteliğin dikkatle izlenmesi gerektiğini ve bu ideolojiye sahip partilerin özellikle Almanya’da başarılı olma olasılıklarının yükseldiğini savunuyor.Birleşmiş Milletler'e bağlı Irkçı Ayrımcılıkla Mücadele Komitesi, Almanya'yı ırkçılık ve ayrımcılıkla mücadelede yeterli önlem almadığı gerekçesiyle bundan kısa bir süre önce eleştirmişti. Öte yandan ülkede bu yılın ilk altı ayında kayıtlara geçen aşırı sağ saldırıların sayısı 5 bin 950 olarak açıklandı.

Haberin tümünü, yukarıdaki Windows Media bağlantısına tıklayarak dinleyebilirsiniz.

XS
SM
MD
LG