Erişilebilirlik

Hükümeti Kurma Görevi Livni'ye Verildi


İsrail Cumhurbaşkanı Şimon Peres yeni koalisyon hükümetini kurma görevini Kadima’nın yeni genel başkanı Tzpi Livni’ye verdi. Livni'nin yeni kabineyi oluşturmak için 6 haftası var.

İsrail Baibakanı Ehud Olmert’in dünkü istifasından sonra Cumhurbaşkanı Şimon Peres yeni görevlendirme yapmak için hiç vakit kaybetmedi. Peres Kadima’nın geçen hafta göreve gelen yeni genel başkanı Tzpi Livni’yi yeni hükümeti kurmakla görevlendirdi. İsrail Parlamentosu üyeleri ile dün akşam Olmert’in istifasını kabul ettikten hemen sonra görüşmelere başlayan Peres meclisteki 120 vekilden sadece 38'inin uygun bulmasına rağmen Livni’yi görevlendirdi.

Livni önümüzdeki 42 gün içinde yeni koalisyonu oluşturmak durumunda. Eğer bu sürede başarılı olursa kurulan hükümet 2010 yılındaki genel seçimlere kadar ülkeyi yönetecek. Ancak Livni bu 6 hafta içinde koalisyon hükümetini kuramaz ise İsrail’de erken seçimler gündeme gelecek.

Bu bağlamda Livni’de dün akşam itibari ile parlamentodaki partilerin liderleri ile görüşmelere başladı. İşçi Partisi Ehud Barak ile uzun bir toplantı yapan Livni’nin Barak’tan destek aldığı basına sızan bilgiler arasında. Ancak Ultra Ortodoks Şaas Partisi ve Muhalefetteki Likud Partisi Livni’ye destek verecek gibi görünmüyor.

İsrail’de kuruluşundan bu yana sürekli yönetimde olan koalisyon hükümetlerinde payı az olsa da en belirleyici partilerin başında Ultra Ortodoks parti geliyor.

Bu sefer de Şaas partisi İsrail’de gelecek siyasi dönemin anahtarını elinde tutuyor. Olmert ve partisi Kadima’nın ve tabiki Livni’nin Filistin tarafına verdikleri tavizlerden memnun olmayan Şaas Partisi bu dönemde yine bu politikaları sürdüreceğini açıklamış olan Livni’yi zorlayacak. Özellikle Batı Şeria’daki yahudi yerleşimlerinin bir kısmının boşaltılması ve Kudüs’ün ikiye bölünmesi tekliflerine çok sert tepki gösteren Şaas ülkede erken seçim istiyor.

XS
SM
MD
LG