Erişilebilirlik

Müdahale İçin 700 Milyar Dolar


Bush Yönetimi finans sektörüne müdahale etmek için Kongre'den 700 milyar dolar kaynak istedi.

Bugün bir radyo konuşması yapan Bush, devletin piyasalara bu şekilde müdahale etmesinin zorunlu olduğunu, aksi takdirde finans sektöründeki çalkantının herkesi etkileyeceğini belirtti.

Amerikan yönetimi, bankaları ve yatırım şirketlerini tehdit eden kredileri satın alarak finans siteminden çıkaracak. Amerika'da emlak sektöründe oluşan balonun patlamasıyla emlak kredisi sağlayan bankalar ve bu sektöre yatırım yapan şirketler iflasın eşiğine geldi.

Başkan Bush, bu tür bir müdahalenin vergi mükelleflerine büyük yük getireceğini bildiğini, ancak bu krize kayıtsız kalmanın faturasının daha ağır olacağını söyledi.

Kongre'deki Demokrat ve Cumhuriyetçi Partililer planın anahatları üzerinde anlaşmaya vardı.

Washington'un bir müdahale planı üzerinde çalıştığı haberleri, haftasonuna doğru borsaların toparlanmasına neden oldu. Karşılıksız kalan kredilerin sistemden çıkarılacağı haberi piyasaların sakinleşmesini sağladı.

Hafta başında Amerika'nın en büyük yatırım şirketlerinden Lehman Brothers'ın iflas etmesi, Merrill Lynch yatırım şirketinin satışa zorlanması ve dünyanın en büyük sigorta şirketi American International Group'un (AIG) 85 milyar dolar kredi karşılığında Amerika Merkez Bankası tarafından kurtarılması dünya borsalarında büyük bir düşüşe neden olmuştu.

Mart ayında da Bear Stearns yatırım şirketine federal destek sağlanmış ve bu sayede, Ameirka'nın beş büyük yatırım şirketinden biri olan Bear Stearns, JP Morgan Chase tarafından satın alınmıştı. Önceki hafta da Amerika'daki bütün mortgage hesaplarının yarısını garanti eden Fannie Mae ve Freddie Mac emlak kredisi şirketleri devletin kontrolü altına alındı. Bu yıl Amerika'da 11 banka battı ve Federal Mevduat Sigortası Şirketi bünyesine alındı.

Dünya piyasalarını da etkileyen finans krizi, Amerika'da emlak sektöründeki balonun patlamasıyla meydana geldi. Emlak piyasasında değer artışının süreceği varsayımıyla kredi skoru yetersiz olan çok sayıda kişiye emlak kredisi verildi. Faiz oranlarının artmasıyla bu kişiler emlak borçlarını ödeyemez hale geldi ve ev fiyatlarının düşmesiyle de çok sayıda kişi zarar etti. Neticede, emlak kredisi sağlayan kurumlar iflas noktasına geldi.

Amerikalı yetkililer milyonlarca kişinin emlak borcunu ödeyemez hale geldiğini bildiriyor.

XS
SM
MD
LG