Erişilebilirlik

Livni Hızla Hükümeti Kurma Sözü Verdi


İsrail’de Kadima Partisinin başkanlığına seçilen Dışişleri Bakanı Tzipi Livni hızla yeni bir koalisyon hükümeti kurma sözü verdi.

Livni, hükümet kurabilirse 30 yıllık aradan sonra İsrail’in ilk kadın başbakanı olacak.

50 yaşındaki Livni ön seçimde rakibinden sadece yüzde bir oranında fazla oy aldı. Ancak kamuoyu yoklamalarında Livni yüzde 10 önde görünüyordu.

Yolsuzluk iddiaları nedeniyle hakkında soruşturma açılan Başkabakan Ehut Olmert, seçimden sonra istifa edeceğini açıklamıştı.

İsrail Hükümeti sözcüsü Mark Regev, başbakanlık koltuğunda oturduğu sürece Olmert’in Filistinliler’le barış görüşmelerine devam edeceğini söyledi.

Livni Kadima Partisi Genel Başkanı

Kadima Partisi’nin yeni genel başkanı Tzpi Livni oldu. Rakibi Şaul Mofaz’ı açık farkla geride bırakan Livni eğer koalisyon hükümetini kurabilirse İsrail’de 40 yıl aradan sonra Başbakanlık koltuğuna oturan ilk kadın olacak.

Başbakan Ehud Olmert ‘in yolsuzluk soruşturmaları yüzünden genel başkanlığından ayrılacağını açıklamasının ardından Kadima Partisi yeni genel başkanını seçti. Eski Mossad ajanı olan Dışişleri Bakanı Tzpi Livni en büyük rakibi Ulaştırma Bakanı Şaul Mofaz’ı açık farkla geride bırakarak partinin yeni genel başkanı oldu.

Dün sabah 10’da başlayan oy verme işlemi ülke çapındaki 114 sandıkta gece 22.30 ’ a dek sürdü. Partlilerin oy verme işlemine katılımı beklenenden az olduysa da Livni oyların %50 ‘ye yakını aldı.


Seçim kampanyası boyunca geçmişinde hiçbir yolsuzluk bulunmamasının altını çizen Livni’nin takma adı “ Bayan Temiz” di. Siyasi analistler partililerin özellikle Ehud Olmert’in yolsuzluk soruşturmalarının ardından Livni’ye bu özelliğinden dolayı oy verdikleri yorumunu yapıyor.

Livni’nin önünde kritik bir 42 gün var. Kadima’nın yeni genel başkanı bu süre içinde koalisyon hükümetini kurmak durumunda. Eğer hükümetin diğer ortakları ve muhalefet kabul eder ve hükümet kurulursa Livni yaklaşık 40 yıl önce İsrail’in başbakanlığını yapan Golda Meir’den sonra bu koltuğa oturan ilk kadın olacak.

Eğer gelecek 6 hafta içinde koalisyon hükümeti kurulamaz ise ülkede erken seçimler gündeme gelecek ve İsrail 90 gün içinde erken genel seçimler için sandık başına gidecek.

Öte yandan Başbakan Ehud Olmert koalisyon hükümeti kurulana kadar görevine devam edecek ancak daha önce duyurduğu üzere Kadima genel başkanlığından istifa edecek.

Kadima genel başkanlığına gelen Tzpi Livni gün içinde kendisi oy verirken gazetecilere yaptığı açıklamada “ eski siyasetlerin bittiği gün bugündür” şeklinde konuşmuştu. Livni aynı tarz bir konuşmayı seçim sonuçları açıklandıktan sonra da gerçekleştirdi. Zafer konuşmasında Livni partililere teşekkür etti ve İsrail ‘in bundan böyle hakettiği şekilde yönetileceğini belirtti.

Tzpi Livni’nin Kadima genel başkanlığına seçilmesi Filistin tarafında da memnuniyet yarattı. İki devletli çözüme inandığını her fırsatta dile getiren Livni Filistinlilerin partinin şahinlerinden Şaul Mofaz karşısındaki favorisiydi.


XS
SM
MD
LG