Erişilebilirlik

17 Eylül Amerikan Basınından Özetler


Christian Science Monitor riskli borçların mali piyasalardaki çöküşün en önemli nedenlerinden biri olduğunu belirtiyor. Gazete, tıpkı ticari bankalarda olduğu gibi yatırım bankalarında da bazı düzenlemelere gidilmesi gerektiğini vurguluyor:

Kısa vadeli parayı uzun vadeli yatırımlara dönüştüren krediye dayalı bir ekonomide, sermaye rezervi ve şeffaflık gibi bazı kuralların olması gerekiyor. Bu şekilde, piyasalardaki açgözlülük, denetlenmiş olur. Panik yaşandığında ise hükümetin devreye girmesi gerekir. Bu da piyasalardaki korkuyu ortadan kaldırır. Wall Street şimdi korku içinde ve gerekli dersleri çıkarması gerekiyor. Bundan 200 yıl önce yatırımcılar Manhattan'daki bir çınar ağacının altında ilk kez toplandığında sağlam krediler üzerinden servet yaratmanın temel ilkelerini oluşturmuştu. Şimdi, bu temel ilkelere geri dönmenin zamanıdır.

New York Times Cumhuriyetçi başkan adayı John McCain'in ekonomik kriz karşısındaki tavrını eleştiriyor. McCain'in, krizi, yolsuzluk ve açgözlülüğe bağladığını, çözüm olarak da bir komisyon kurulmasını önerdiğini hatırlatan gazete, "teşhis de yanlış, tedavi de" yorumunda bulunuyor:

Wall Street'teki krizin temel nedeni, yolsuzluk ve açgözlülüğü azaltacak, ortaya çıkartıp cezalandıracak adımların atılmamış olması, piyasaları denetleme, kuralları uygulama ve gerekli uyarıları yapma konusundaki eksikliklerdir. Bütün bunların temelinde ise, McCain'in Washington'da bulunduğu uzun yıllar boyunca uygulanan ve savunuculuğunu Cumhuriyetçi Parti'nin yaptığı "piyasa iyidir, hükümet kötüdür" ideolojisi yatmaktadır. Eğer McCain bu yaklaşımdan vazgeçtiyse, bunu bilmek isteriz.

USA Today yazarlarından Ralph Peters, Rusya başbakanı Vladimir Putin'in korkulacak bir lider olduğunu savunuyor. Peters, Putin'in Marksist değil, saldırgan bir Rus milliyetçisi olduğunu vurguluyor:

Putin'in, denetimi elinde tutma konusundaki takıntısı, büyük Rusya'yı yeniden kurma hedefinden bağımsız düşünülemez. Putin, Avrupa'nın içlerine kadar giden Sovyetler Birliği'ni yeniden kuramayacağını çok iyi biliyor. Onun asıl istediği şey, doğu Polonya'dan Ukrayna'ya, Kafkasya'dan Orta Asya'ya kadar uzanan çarlık Rusya'sını canlandırmak. Putin'in yayılmacı modeli, Büyük Petro'dan, kullandığı yöntemler ise Korkunç İvan'dan geliyor. Sovyet döneminden devraldığı tek şey ise, kişiye tapınma anlayışı. Rusların güçlü bir Çar istediğini bilen Putin'in kamuoyundaki desteği % 80'i aşıyor.

Los Angeles Times Zimbabve'de devlet başkanı Robert Mugabe ile muhalif lider Morgan Şangirai arasında iktidar paylaşımını öngören bir anlaşmaya varılmasını memnuniyetle karşılıyor. Yapılan yorumda geleceğe dönük ihtiyatlı bir iyimserliğe yer veriliyor:

Yapılan anlaşmayla, Mugabe'nin devlet başkanlığı seçimindeki yolsuzluğuyla ilgili tartışmalar geride bırakılıyor ve yeni hükümetin kurulması konusuna odaklanılıyor. İktidar paylaşımını öngören bu anlaşmanın bir ilerleme sağlayıp sağlamayacağını ve iki ezeli düşmanın birlikte çalışıp çalışamayacağını zaman gösterecek. Ancak Mugabe'nin iktidarını zayıflatan her adım, bir umut kaynağıdır. Mugabe, aylar önce kendisini ancak Tanrı'nın iktidardan devirebileceğini söylemişti.

XS
SM
MD
LG