Erişilebilirlik

ABD Sana Büyükelçiliği'ne Saldırı


Yemen’in başkenti Sana’daki Amerikan Büyükelçiliği önünde bomba yüklü araçların patlaması sonucu 16 kişi öldü.

Saldırıyı, Yemen İslami Cihad örgütü üstlendi.

Polis elçilik binasını kordon altına alırken yetkililer ölenlerden altısının Yemen askeri, altısının saldırganlar olduğunu açıkladı. Saldırıda hiçbir Amerikalı ölmedi.

Başkan Bush, saldırının Amerika’ya terörle savaş halinde olduğunu hatırlattığını söyledi. Dışişleri Bakanlığı sözcüsü ise bomba yüklü iki aracın elçilik çevresindeki güvenlik duvarını aşamadığını açıkladı.

Arap el Cezire televizyonuna göre büyükelçiliğe saldırı 2 araçla yapıldı. Bulundukları araçlardan önce binaya önce roket atan polis üniformalı kişiler daha sonra Yemenli askerlerle silahlı çatışmaya girdi. Daha sonra ise araçlardan biri büyükelçiliğin kapısına yaklaşarak infilak etti. Görgü tanıklarına göre içi patlayıcı madde dolu olduğu sanılan bu araçta iki kişi bulunuyordu.

Yetkililer eylem sırasında toplam 16 kişinin öldüğünü açıkladı. İçişleri Bakanlığı, kimlikleri tespit edilen kişilerden, ikisi intihar eylemcisi olmak üzere, altısının asker, altısının saldırgan, dördünün ise bina dışında vize için bekleyen siviller olduğunu açıkladı.

Başkent Sana’daki Amerikan büyükelçiliği bu yıl bir kez daha saldırıya hedef olduğu için çok sıkı koruma altındaydı. Mart ayındaki olayda Büyükelçilik binasına atılan havan mermileri bir askerin ölümüne, yakındaki bir kız okulunda ondan fazla öğrencinin yaralanmasına sebep olmuştu. Yetkililer son saldırıda büyükelçilik personelinden ölen ya da yaralanan olmadığını bildirdi.

Olaya tanık olan bir Yemenli, saldırının sabah saat 7-7 buçuk arasında meydana geldiğini ve beş altı el silah sesinden sonra çok şiddetli bir patlama duyduğunu söyledi.

Bazı görgü tanıklarına göre, infilak etmeyen ikinci araçtaki saldırganlardan biri patlamadan sonra Büyükelçiliğin kapısına koşarak kendini havaya uçurdu.

Saldırıyı Yemen'de İslami Cihat adlı bir grup üstlendi. veren bir grup üstlendi. Sana’daki diğer yabancı temsilciliklere saldırma tehdidinde bulunan örgüt Devlet Başkanı Ali Abdullah Salih’ten tutuklu dinci militanları serbest bırakmasını istedi.

XS
SM
MD
LG