Erişilebilirlik

16 Eylül Amerikan Basınından Özetler


Uluslararası Kriz Grubu Türkiye direktörü Hugh Popes, Los Angeles Times’ta yayımlanan makalesinde, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün Türkiye-Ermenistan maçı için Erivan’a gitmesini yorumluyor. Popes, iki ülkenin geçmişe takılıp kalmak yerine, gelecek için birlikte çalışmaya başladığını yazıyor:

"Daha önce Türk ve Ermeni diplomatlar arasında gizlice yürütülen görüşmeler artık daha şeffaf ve daha hızlı biçimde devam ediyor. Bölgesel nüfuzunu artırmaya çalışan Türkiye, başta Kıbrıs olmak üzere, hepsi birbirinden zorlu on komşusuyla ilişkilerini ilerletmek istiyor. Anlaşmazlıkları çözebileceğini göstererek, Avrupa Birliği müzakere sürecini hızlandırmayı amaçlıyor. Stratejik açıdan neredeyse tamamen Rusya’ya bağlı olan, İran’la ortak sınırı bulunan ve ticaretinin % 70’i istikrarsız Gürcistan’dan geçen Ermenistan ise, geleceğini güvende görmüyor. Türkiye’ye ve Kafkasya’ya büyük zarar veren bir anlaşmazlığın etkisi artık daha az hissedilebilir."

New York Times Lehman Brothers’ın iflası ve Merill Lynch’in satışıyla birlikte borsalarda gözlenen düşüşün o kadar da korkulacak bir şey olmadığı yorumunda bulunuyor. Ancak gazete, konut sektöründeki hacizlerin çok daha büyük bir krizi tetikleyebileceği uyarısında bulunuyor:

"Krizin denetim altına alınmasında hacizlerin önlenmesi büyük önem taşıyor ancak yetkililer, krizin bu boyutuyla ilgili olarak mantıkla açıklanamayacak ölçüde yavaş hareket ediyor. Ev sahiplerinin ödeyemeyecekleri konut kredisi borçlarını icra mahkemelerinde yeniden düzenlemelerine olanak tanıyarak hacizleri azaltmak için çok geç değil, ancak bunun için siyasi irade gerekiyor. Ayrıca seçim dönemi nedeniyle vergi indirimi uygulamak yerine, eyaletlere ve yerel yönetimlere devlet desteği vererek ekonomiyi canlandıracak akıllı adımlar atmak için de geç değil."

USA Today ise yaşanan krizde kötü yönetimin yanı sıra Washington’un gerekli düzenlemeleri yapmamasının da etkili olduğunu savunuyor. Gazete, Wall Street’e egemen olan ve denetimsiz kapitalizm anlayışını körükleyen mantığın değişmesi gerektiğini savunuyor:

"Acilen yapılması gereken şey, hasarı kontrol altına almaktır. Yeni iflasların yaşanması kaçınılmazdır, ancak kamu düzeni açısından bunun yavaş ve denetimli olması gerekir. Uzun vadede, mali piyasalarda düzenleyici önlemlerin devreye sokulması gerekiyor. Geleneksel bankalar eyalet yasalarıyla ve federal düzenlemelerle denetim altında tutulurken, Wall Street’te neredeyse tamamen denetimsiz bir dünya kurulmasına izin vermek mantıklı görünmüyor. Wall Street’teki sarsıntıdan alınması gereken ders daha fazla şeffaflık, denetim ve sorumluluktur. Daha az hırslı, ileriyi görebilen ve alçakgönüllü liderlere ihtiyacımız var."

Washington Post Bolivya’da Eva Morales yönetiminin ülkeyi parçalanmanın veya iç savaşın eşiğine getirdiği yorumunda bulunuyor. Gazeteye göre bunun en büyük nedeni, Morales’in Chavez tarzı bir sosyalizmi uygulamaya koyması:

"Chavez, Bolivya’daki krizi tırmandırmak için elinden geleni yapıyor, hatta Bolivya’ya askeri müdahale tehdidinde bile bulunuyor. Ama Amerika’nın da elinde kozlar var. Bolivya, yılda 100 milyon dolar Amerikan yardımı alıyor, ayrıca Güney Amerika’nın bu en yoksul ülkesindeki 30 bin kişinin işinin devam etmesi Aralık ayında süresi dolacak olan ticaret anlaşmasının uzatılmasına bağlı. Yönetim ve Kongre, bu anlaşmanın uzatılması karşılığında Morales’in ve muhalefetin güç kullanmaktan vazgeçmesini ve liberal demokrasiyi korumasını şart koşmalıdır."

XS
SM
MD
LG